Bloomberg: Σε ρεκόρ 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, προβλέπει έρευνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Σε ρεκόρ 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, προβλέπει έρευνα
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 1981.

«Άλμα» σε επίπεδα ρεκόρ 40 ετών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ προβλέπουν οικονομολόγοι σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Fed, και εντείνοντας την προσμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις των στοιχείων την Τετάρτη, που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 1981.

Σε μηνιαία βάση φαίνεται να σκαρφαλώνει 1,1%, σημειώνοντας τον τρίτο μήνα από τους τελευταίους τέσσερις που ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1%.

Η επιτάχυνση είναι πιθανό να αντανακλά το υψηλότερο κόστος στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές στις αντλίες φυσικού αερίου της χώρας έφτασαν σε υψηλό πάνω από 5 δολάρια το γαλόνι στα μέσα Ιουνίου και θα προσθέσουν τουλάχιστον 0,5% μηνιαία στον CPI.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αυξάνονταν πολύ πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, εξηγούν τόσο τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσο και το επερχόμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, όπου ελπίζει να πείσει τους Άραβες ηγέτες να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο.

Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να μειώνονται αυτόν τον μήνα, υποδηλώνοντας ότι ο CPI θα υποχωρήσει ξεκινώντας από τα στοιχεία του Ιουλίου. Αν και εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος, κάποια μείωση του πληθωρισμού μπορεί ήδη να λαμβάνει χώρα, καθώς τα διογκωμένα αποθέματα λιανικής οδηγούν σε εκπτώσεις και οι τιμές των μεταχειρισμένων αμβλύνονται. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, πιθανώς αυξήθηκε 0,5% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, τη μικρότερη κίνηση των τελευταίων τριών μηνών.

Οι τιμές των τροφίμων, εντωμεταξύ, δείχνουν ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης. Στοιχεία από την Numerator, έναν πάροχο δεδομένων που χρησιμοποιούνται για έρευνες αγοράς, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε σε νέο υψηλό πάνω από 15% την τελευταία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο - «Άλμα» 38% στις τιμές ενέργειας

Γέλεν: Βεβαιότητα για το δυναμισμό της αμερικανικής οικονομίας παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Williams της Fed: Εμμένουμε στην ισχυρή δέσμευση για πληθωρισμό 2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider