Bloomberg: Στο 45% η πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη - Φυσικό αέριο και πληθωρισμός οι απειλές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Στο 45% η πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη - Φυσικό αέριο και πληθωρισμός οι απειλές
Από 30% στην προηγούμενη έρευνα του Bloomberg και έναντι του 20% προτού η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο 45% αυξήθηκε η πιθανότητα για ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους, καθώς οι φόβοι για έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου ενισχύονται και ο πληθωρισμός διατηρείται σε ιστορικά υψηλά.

Οι πιθανότητες για ύφεση στην Ευρωζώνη ανέρχονται πλέον στο 45%, από 30% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Bloomberg και έναντι του 20% προτού η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, μια από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο διακοπής των ροών ενέργειας από τη Ρωσία, εμφανίζεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει ύφεση από το να μην καταγράψει συρρίκνωση στην οικονομία της.

«Εκτιμούμε το σενάριο της ύφεσης βασισμένοι πάνω στο ήδη ισχύουν εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και στην αύξηση των τιμών στη βιομηχανία. Η γερμανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια κάμψης, με καθοδική τάση» ανέφερε ο Έρικ Γιαν φαν Χαρν, στρατηγικός αναλυτής στην Radobank.

Σημειώνεται πως για το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια φυσικού αερίου, παράδοσης Αυγούστου, στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ, υποχωρούν 4,35% στα 175,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι αναμένουν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται για το τρέχον τρίμηνο, φτάνοντας σε νέο υψηλό και αναμένεται πως η αύξηση των τιμών θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του 2%, από το 2024.

Η Ευρωζώνη «είναι πιθανό να εισέλθει σε ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο, αφήνοντας την ΕΚΤ σε τροχιά σταδιακής αύξησης των επιτοκίων», ανέφεραν οικονομολόγοι της TD Securities, με επικεφαλής τον Τζέιμς Ρόσιτερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider