Βίσκο (ΕΚΤ): Σταδιακά η κανονικότητα στη νομισματική πολιτική - Από το 2024 ο πληθωρισμός στο 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίσκο (ΕΚΤ): Σταδιακά η κανονικότητα στη νομισματική πολιτική - Από το 2024 ο πληθωρισμός στο 2%
«Ενδεχόμενο για μεγαλύτερες αυξήσεις από τις 25 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο θα καθοριστεί από το εάν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητα της νομισματικής της πολιτικής, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο.

Σε προσχέδιο ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση της ένωσης τραπεζών της Ιταλίας, που βρέθηκε στην κατοχή του Reuters, ο Βίσκο ανέφερε πως η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητα της νομισματικής της πολιτικής χωρίς να προκαλέσει κάμψη της οικονομίας καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνης παραμένουν εντός του στόχου σταθερότητας που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως η ευρωτράπεζα αναμένεται να προχωρήσει από εντός του Ιουλίου σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της, την πρώτη μετά από πολλά χρόνια, ώστε να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Η αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουλίου αναμένεται να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, με τον Βίσκο να αναφέρει πως «ενδεχόμενο για μεγαλύτερες αυξήσεις από τις 25 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο θα καθοριστεί από το εάν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν»,

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 8,6%, σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις τιμών με εναρμονισμένη στάθμιση ανά την ΕΕ.

Ο Ιταλός τραπεζίτης αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδο για το 2022, προσθέτοντας πως αναμένει μείωση του στον στόχο της ΕΚΤ του 2% από το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Οι τράπεζες δεν έχουν ενσωματώσει επαρκώς τους κλιματικούς κινδύνους

Έκρηξη ακρίβειας τον Ιούνιο στην αγορά – Άνοδος πληθωρισμού στο 12,1% - Υψηλό 29 ετών

Ο πληθωρισμός ανησυχεί τις επιχειρήσεις – Βλέπουν αύξηση στις εκπρόθεσμες πληρωμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider