Ρεύμα: Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Ιούλιο - Στις 9.30 οι ανακοινώσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Ιούλιο - Στις 9.30 οι ανακοινώσεις
Αυξημένη από τον Ιούνιο η επιδότηση, ώστε να καλυφθεί η άνοδος που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη πιο αυξημένες έναντι του Ιουνίου θα είναι οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα, τις οποίες πρόκειται να ανακοινώσει στις 9:30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η ενίσχυση για τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να κινείται στα επίπεδα των 20 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τους οικιακούς καταναλωτές. Μάλιστα, για πρώτη φορά η τιμή αυτή θα καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης και θα αφορά όλες τις κατοικίες (κύριες και μη), όταν τους προηγούμενες μήνες οι επιδοτήσεις για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες και μη κύριες κατοικίες ήταν σημαντικά χαμηλότερες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η επιδότηση για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες ήταν 18,5 λεπτά ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για την κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες 14 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για την επιπλέον κατανάλωση, είχε καθορισθεί στα 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με την αύξηση της ενίσχυσης, υπερκαλύπτεται η άνοδος που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία θα τιμολογηθούν οι καταναλωτές λιανικής για την ενέργεια που θα χρησιμοποιήσουν τον Ιούλιο. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τον προηγούμενο μήνα η εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας «έκλεισε» 6,8% υψηλότερα από τον Μάιο, επομένως με την αυξημένη επιδότηση θα απορροφηθεί το ίδιο περίπου ποσοστό ανατιμήσεων.

Ξεκινούν τον Αύγουστο τα νέα τιμολόγια

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση που ανακοινώνεται σήμερα είναι και η τελευταία για τα κυμαινόμενα τιμολόγια με τα οποία προμηθεύονται ρεύμα καταναλωτές στην εγχώρια αγορά, καθώς από την 1η Αυγούστου εγκαινιάζονται τα νέα τιμολόγια, από τα οποία θα έχει «αποσυρθεί» η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επομένως, στα καινούρια τιμολόγια θα υπάρχει μόνο ανταγωνιστική χρέωση, η οποία θα ενσωματώνει την επιβάρυνση τόσο από την ονομαστική χρέωση όσο και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, κάθε μήνα οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τη χρέωση που θα ισχύει τον μεθεπόμενο μήνα, ξεκινώντας από τις 10 Ιουλίου με τις χρεώσεις για τον Αύγουστο, και από το τέλος Ιουλίου για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, στην περίπτωση που ένας προμηθευτής αλλάξει κάποιον μήνα τη χρέωσή του, τότε οι πελάτες του μπορούν να αλλάξουν τιμολόγιο, ή και να «μετακινηθούν» σε άλλο πάροχο, χωρίς κανένα «πέναλτι».

Από τον Αύγουστο αναμένεται να ενισχυθούν επίσης ακόμη περισσότερο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω οι τιμές λιανικής. Για αυτό τον σκοπό θα αξιοποιηθούν τα «υπερέσοδα» των παραγωγών που θα παρακρατούνται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πλαφόν στις αμοιβές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πότε υποβάλλεται φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη», τι ισχύει για την πληρωμή του φόρου

Ελληνικό: Πώς η Lamda «έχτισε άμυνες - θεμέλια» για το «χωρίς προηγούμενο» (στην Ελλάδα) project

Τράπεζες: Τι σηματοδοτεί το deal Alpha Bank – Nexi στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider