Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η παράταση των αιτήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η παράταση των αιτήσεων
Με σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσημα παράταση στις αιτήσεις του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δόθηκε από την κυβέρνηση, με σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε σχετική ανακοίνωση με τροποποιήσεις του προγράμματος που πήρε ΦΕΚ, νέα καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις ορίζεται η 8η Ιουλίου του 2022, από 5 Ιουλίου που ήταν προγραμματισμένη μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες. Ανά αίτηση, μπορούν να αντικατασταθούν μέχρι δύο παλιά κλιματιστικά, μέχρι ένα ψυγείο και μέχρι ένας παλιός καταψύκτης.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα και το είδος της συσκευής που αντικαθίσταται.

Με τον νέο ηλεκτρικό εξοπλισμό, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να μειώσουν την ηλεκτρική τους κατανάλωση έως και κατά 40% τον χρόνο. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε εξοικονόμηση μέχρι 300 ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος, ανάλογα με την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Μία αίτηση ανά φυσικό πρόσωπο

Μέσω του προγράμματος, μπορεί να αντικατασταθεί ηλεκτρικός εξοπλισμός τόσο κύριων όσο και μη κύριων κατοικιών (π.χ. εξοχικά). Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς οι αιτούντες θα χρειαστεί να καταχωρίσουν μόνο τους κωδικούς taxisnet, αφού τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την αντικατάσταση συσκευών σε μία και μόνο κατοικία. Επομένως, πχ στην περίπτωση μίας 4μελούς οικογένειας, μπορούν να υποβάλουν από μία αίτηση οι δύο σύζυγοι, η μία για την κύρια κατοικία τους και η μία για κάποια δευτερεύουσα (πχ εξοχικό).

Επίσης, η αγορά της νέας συσκευής και η ανακύκλωση της παλιάς θα πρέπει να αφορά την ίδια κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). Για παράδειγμα, δεν μπορεί για παράδειγμα να αγορασθεί νέο κλιματιστικό για το εξοχικό και να ανακυκλωθεί ένα παλιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία. Η κατοικία μπορεί να είναι είτε ιδιόκτητη, είτε νοικιασμένη, είτε παραχωρημένη.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης

Για τον προσδιορισμό του ποσοστού της επιδότησης, έχουν προβλεφθεί 4 εισοδηματικές κατηγορίες. Το τελικό ποσό της επιχορήγησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία, ενώ με αυτό καλύπτεται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και το ΦΠΑ που αναλογεί, ανάλογα με το πού βρίσκεται η κατοικία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU θα πάρει επιδότηση μέχρι 340 ευρώ. Για την ίδια συσκευή, ένας κάτοικος νησιού (όπου το ΦΠΑ είναι μειωμένο), θα πάρει μέχρι 320 ευρώ. Το συνολικό πλαφόν, που είναι 710 ευρώ, αφορά κλιματιστικά 24.000 BTU.

Στην ιστοσελίδα οι εγκεκριμένες εταιρείες εμπορίας

Tο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι με το κονδύλι αυτό θα αντικατασταθούν πάνω από 380.000 συσκευές. Με κάθε αίτηση, θα μπορεί να επιδοτηθεί η αντικατάσταση 1 έως 3 συσκευών, που είναι εγκατεστημένες σε κατοικίες (όχι επαγγελματικούς χώρους).

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από τους αιτούντες που θα έχει χαμηλή μοριοδότηση, ώστε με την εξεύρεση πρόσθετων κονδυλίων να επιχορηγηθούν κι εκείνοι για τις συσκευές που επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχει λίστα με τους εγκεκριμένους προμηθευτές. Οι εταιρείες θα μπορούν να δώσουν συμβουλές στους καταναλωτές, αναφορικά με τα νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα που είναι επιλέξιμα για επιδότηση και με τα οποία θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές τους.

Σε 3-4 εβδομάδες η έκδοση των voucher

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν, μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Η ενίσχυση θα δοθεί υπό τη μορφή voucher, που θα εξαργυρώνεται απευθείας στο κατάστημα. Επομένως, ο ωφελούμενος θα καταβάλει στο κατάστημα το υπόλοιπο της αξίας των προϊόντων που επέλεξε.

Η έκδοση των voucher αναμένεται να γίνει σε 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας (που θα απενεργοποιηθεί στις 5 Ιουλίου) και αφού προηγουμένως θα έχει καταρτισθεί η λίστα των δικαιούχων από τους αιτούντες, με βάση τα κριτήρια προτεραιοποίησης. Η εξαργύρωση των ηλεκτρονικών κουπονιών θα μπορεί να γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 στα εγκεκριμένα καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» - Στις 800.000 οι αιτήσεις στο «Ανακυκλώνω Συσκευή»

gazzetta
gazzetta reader insider insider