ΗΠΑ: Στο 4,7% ο δείκτης PCE τον Μάιο - Κοντά σε υψηλό 40 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στο 4,7% ο δείκτης PCE τον Μάιο - Κοντά σε υψηλό 40 ετών
Επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Οριακή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο δείκτης τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ για τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,7% για τον Μάιο έναντι 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,8%. Το 4,7% πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο αό τη δεκαετία του 1980.

Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μέτρηση 0,4%.

Υπενθυμίζεται πως ο PCE είναι η «αγαπημένη» μονάδα μέτρησης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Αύξηση στα επιδόματα ανεργίας

Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 231.000 για την περασμένη εβδομάδα, από 229.000 αιτήσεις προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 230.000.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 1,32 εκατ. από 1,31 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σταθερή η ανάπτυξη του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός «θα πλήξει σκληρά» τη χώρα, προειδοποιεί η BoE

Σε νέο υψηλό - ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider