Παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας
Μέχρι τις 31/12/2022 παρατείνεται ο συντελεστής ΦΠΑ 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα.

Μέχρι τις 31/12/2022 παρατείνεται ο συντελεστής ΦΠΑ 6% σε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και σε ιατρικά υλικά για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του insider.gr.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε πως μάσκες, χειρουργικά γάντια, αντισηπτικά και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή δεν θα επιστρέψουν τελικά στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, στην τροπολογία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται μεταξύ άλλων, παράταση της ισχύος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%:

  1. Αγαθών που αφορούν στη δημόσια υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων,
  2. αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς.
  3. Ορισμένων ιατρικών υλικών αναγκαίων για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης.

Παράλληλα, τονίζεται πως η Κυβέρνηση, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προχωρά στην επιβεβλημένη παράταση ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα ανωτέρω αγαθά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη στήριξη των πολιτών και της κοινωνίας μέσω της ψήφισης διατάξεων με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την άδεια Καζίνο στο Ελληνικό κλπ, περιλαμβάνεται παράταση σε σημαντικές μειώσεις ΦΠΑ που αλλιώς θα εξέπνεαν την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Παρατείνονται έτσι έως και 31.12.2022 οι μειώσεις ΦΠΑ στο 13% αντί 24% σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, κινηματογράφους, γήπεδα, γυμναστήρια, σχολές χορού, μεταφορές προσώπων και αποσκευών. Ανίστοιχα παραμένουν στο 6% και τα εισιτήρια για τα θέατρα.

Ωστόσο, σε εποχή έξαρσης των κρουσμάτων Covid και ενόψει 4ης δόσεως εμβολίων, με βάση τις διατάξεις που κατατέθηκαν δεν θα έπαιρνε παράταση ο ΦΠΑ 6% και έπρεπε να αυξηθεί στο 24% από 1.7.2022 για είδη όπως:

  • Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση) (ΔΚ ΕΧ 3926, ΕΧ 4015, ΕΧ 4818 ΕΧ, ΕΧ 6307).
  • Σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή (ΔΚ ΕΧ 3401 και ΕΧ 3402).
  • Αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα (ΔΚ 3307 ΕΧ, ΔΚ ΕΧ 3401, ΔΚ ΕΧ 2828, ΔΚ ΕΧ 3402, ΔΚ ΕΧ 3808 και ΕΧ 3824).
  • Αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη (ΔΚ ΕΧ 2207), η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών.
  • Καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση (ΔΚ ΕΧ 2207).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: «Υπερέσοδα» 2,8 δισ. ευρώ από φόρους λόγω ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Ρεύμα: Αλαλούμ στη λιανική «βλέπουν» προμηθευτές με τα νέα τιμολόγια από Αύγουστο

Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή τόκων σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider