Στο 6% παραμένει ο ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 6% παραμένει ο ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά
Με τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών ακυρώνει την αύξηση - σκάνδαλο στο 24%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:58

Άμεση παρέμβαση στο ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ από 6% σε 24%, για όλα τα είδη ατομικής υγεινής και προστασίας από την πανδημία Covid -19, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει παράταση μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ παρότι, με βάση το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα έπρεπε να αυξηθεί κατακόρυφα από 1ης Ιουλίου.

Στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την άδεια Καζίνο στο Ελληνικό κλπ, περιλαμβάνεται παράταση σε σημαντικές μειώσεις ΦΠΑ που αλλιώς θα εξέπνεαν την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Παρατείνονται έτσι έως και 31.12.2022 οι μειώσεις ΦΠΑ στο 13% αντί 24% σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, κινηματογράφους, γήπεδα, γυμναστήρια, σχολές χορού, μεταφορές προσώπων και αποσκευών. Ανίστοιχα παραμένουν στο 6% και τα εισιτήρια για τα θέατρα.

Ωστόσο, σε εποχή έξαρσης των κρουσμάτων Covid και ενόψει 4ης δόσεως εμβολίων, με βάση τις διατάξεις που κατατέθηκαν δεν θα έπαιρνε παράταση ο ΦΠΑ 6% και έπρεπε να αυξηθεί στο 24% από 1.7.2022 για είδη όπως:

  • Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση) (ΔΚ ΕΧ 3926, ΕΧ 4015, ΕΧ 4818 ΕΧ, ΕΧ 6307).
  • Σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή (ΔΚ ΕΧ 3401 και ΕΧ 3402).
  • Αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα (ΔΚ 3307 ΕΧ, ΔΚ ΕΧ 3401, ΔΚ ΕΧ 2828, ΔΚ ΕΧ 3402, ΔΚ ΕΧ 3808 και ΕΧ 3824).
  • Αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη (ΔΚ ΕΧ 2207), η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών.
  • Καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση (ΔΚ ΕΧ 2207).

Με την νέα τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί, η αύξηση θα αποτρέπεται και τα είδη αυτά θα εξακολουθήσουν να διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό με τον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επιβεβαίωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τις πληροφορίες του insider.gr επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως γνωστοποίησε στον ΑΝΤ1 προωθείται τροπολογία, η οποία θα έρθει αύριο, Τρίτη στη Βουλή που θα προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει ως έχει στο 6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider