Καύσιμα-Τιμές: Γιατί αναμένει μικρή πτώση η αγορά – Καλπάζει η αισχροκέρδεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα-Τιμές: Γιατί αναμένει μικρή πτώση η αγορά – Καλπάζει η αισχροκέρδεια
Μικρή πτώση αναμένει η αγορά στις τιμές των καυσίμων αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα της ελαφράς μείωσης που καταγράφηκε στη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Μικρή πτώση αναμένει η αγορά στις τιμές των καυσίμων αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα της ελαφράς μείωσης που καταγράφηκε στη διεθνή τιμή του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δρομολογεί τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών μέσω του fuel pass 2 και της επιδότησης 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης προσδοκώντας ότι, εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα, η επιδότηση θα καταφέρει να ρίξει τις τιμές κάτω από τα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2,401 ευρώ το λίτρο, μειωμένη κατά λίγα λεπτά σε σχέση με πριν από 10 ημέρες και του πετρελαίου κίνησης στα 2,127 ευρώ. Η μείωση στη βενζίνη άρχισε να καταγράφεται από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και όπως φαίνεται τείνει να συνεχιστεί.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μείωση στην τιμή της βενζίνης και αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει μια πολύ μικρή μείωση και στα δύο προϊόντα», εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου θεωρείται βασικό κριτήριο της διαμόρφωσης της τιμής με πολλούς καταναλωτές να θεωρούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι όταν αυτό καταγράφει πτώση, η μείωση δεν περνάει στην αντλία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο ΣΕΕΠΕ, οι χονδρικές τιµές στην Ελλάδα καθορίζονται από τις διεθνείς τιµές των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών -όχι από τις τιµές του αργού- και διαμορφώνονται από τον Μέσο Όρο των τελευταίων τεσσάρων ηµερών (των τελικών τιµών του κάθε προϊόντος). Εποµένως, είναι λογικό να υπάρχει µια σχετική υστέρηση στην εµφάνιση των αυξοµειώσεων των διεθνών τιµών στην ελληνική αγορά.

Καλπάζει η αισχροκέρδεια – Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές παρά τις προσπάθειες που συντελούνται για λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας. Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγει το υπουργείο Ανάπτυξης, η αισχροκέρδεια φθάνει στο 30% - 40%. «Υπάρχουν αποτελέσματα, δυστυχώς, σε αυτούς τους ελέγχους αρκετά υψηλής παραβατικότητας και για το λόγο αυτό θα συνεχιστούν και όλο το καλοκαίρι οι έλεγχοι αυτοί», σημείωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελούν ένα πάγιο αίτημα των θεσμικών εκπροσώπων του κλάδου ενώ έχει επανειλημμένως τεθεί θέμα αυστηροποίησης των ποινών για τους παραβάτες.

«Η αγορά επιδιώκει τον ελεύθερο ανταγωνισμό που κατοχυρώνεται µέσα από τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εµπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος έχει εδώ και χρόνια θέσει ως βασική προτεραιότητα τον έλεγχο της αγοράς και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, µέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου Συστήματος Εισροών – Εκροών. Ένα Σύστημα, που δυστυχώς µέχρι σήµερα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Η µη αποτελεσματική λειτουργία του οφείλεται στην έλλειψη του κατάλληλου λογισμικού (Software), εξοπλισμού (hardware) και επαρκούς προσωπικού ελέγχου στην ΑΑ∆Ε και ΓΓΠΣ», σημείωσε πρόσφατα ο ΣΕΕΠΕ αναφορικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Πως θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο την επιδότηση οι καταναλωτές

Καύσιμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν στην αντλία

Σταϊκούρας: Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου