Bridgewater: Διπλασιάζει το σορτάρισμα ευρωπαϊκών μετοχών στα 10,5 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bridgewater: Διπλασιάζει το σορτάρισμα ευρωπαϊκών μετοχών στα 10,5 δισ. δολάρια
Το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο αποκάλυψε short στοιχήματα έναντι 28 εταιρειών που περιλαμβάνουν μεμονωμένα στοιχήματα άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι των ASML Holding, TotalEnergies, Sanofi και SAP.

Σε μαζικό σορτάρισμα 10,5 δισ. δολαρίων έναντι ευρωπαϊκών εταιρειών επιδίδεται η Bridgewater Associates του Ρέι Ντάλιο, έχοντας διπλασιάσει το ποσό μόλις την περασμένη εβδομάδα, στην πιο bearish στάση της απέναντι σε μετοχές της Ευρώπης εδώ και δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο αποκάλυψε short στοιχήματα έναντι 28 εταιρειών που περιλαμβάνουν μεμονωμένα στοιχήματα άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι των ASML Holding, TotalEnergies, Sanofi και SAP, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το συνολικό στοίχημα συνιστά μια αύξηση από τα 5,7 δισ. δολάρια έναντι 18 εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.

Όλες οι εταιρείες στις οποίες η Bridgewater ποντάρει ενάντια τους αποτελούν μέρος του Euro Stoxx 50.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνεται απότομα εν μέσω ανόδου των τιμών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global, υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών τον Ιούνιο, λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, των ανησυχιών για την ενέργεια και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Οι short-sellers προσπαθούν να επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών των μετοχών πουλώντας και αγοράζοντας τες πίσω όταν πέφτουν. Τοποθετούν τα στοιχήματά τους σε μια εποχή που αυξάνονται τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, ενισχύοντας τις πιθανότητες ύφεσης. Δεν είναι σαφές εάν τα στοιχήματα της Bridgewater στοχεύουν σε καθαρό κέρδος ή είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο Γκρεγκ Γένσεν, συνεπικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, είπε ότι το selloff των μετοχών είναι ακόμη μικρό σε σύγκριση με το ράλι που συνέβη την τελευταία δεκαετία και ότι οι μεγαλύτερες κινήσεις στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ακόμα πιθανές, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρωπαϊκά στοιχήματα της Bridgewater.

Τα τρέχοντα στοιχήματα είναι τα υψηλότερα από τότε που η εταιρεία «έχτισε» μια θέση 14 δισ. δολαρίων έναντι ευρωπαϊκών εταιρειών το 2020 και πριν από αυτό, ένα στοίχημα 22 δισ. δολαρίων το 2018. Το σύνολο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τα hedge funds απαιτείται να αποκαλύπτουν μόνο τα μεγαλύτερα στοιχήματά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέι Ντάλιο: Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έρθει με μεγάλο κόστος

Σε χαμηλό 16 μηνών η ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider