Σε χαμηλό 16 μηνών η ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 16 μηνών η ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Ιούνιο
Ο κλάδος των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σημαντικά, με ισχυρή μείωση στις υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές.

Ισχυρή επιδείνωση εμφάνισε η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, υποχωρώντας σε χαμηλό 16 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global. Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σημαντικά, με ισχυρή μείωση στις υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI της S&P Global μειώθηκε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο από τις 54,8 τον Μάιο. Ενώ το μέγεθος υποδηλώνει διεύρυνση της δραστηριότητας για 16ο διαδοχικό μήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάστηκε.

«Εξαιρώντας τους μήνες του lockdown λόγω της πανδημίας, η επιβράδυνση του Ιουνίου ήταν η πιο απότομη που καταγράφηκε από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Νοέμβριο του 2008», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι μέσες χρεώσεις για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν και πάλι απότομα τον Ιούνιο.

Οι εταιρείες μείωσαν επίσης τις επιχειρηματικές τους προσδοκίες για την παραγωγή το επόμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, δήλωσε η S&P Global. «Τόσο η στασιμότητα της ζήτησης όσο και η επιδείνωση των προοπτικών ενοχοποιήθηκαν ευρέως για το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και τις ανησυχίες για την ενέργεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού που συνδέονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις συνεχιζόμενες διαταραχές της πανδημίας», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο «στάδιο συναγερμού» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο - Ξεπερνά το 5% η άνοδος στο φυσικό αέριο

Δεύτερη μεγάλη ημέρα απεργίας των εργαζομένων στους βρετανικούς σιδηροδρόμους

Γαλλία: Αυξημένη η εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider