Ρέι Ντάλιο: Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έρθει με μεγάλο κόστος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέι Ντάλιο: Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έρθει με μεγάλο κόστος
O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates ξεκαθάρισε πως η Fed «δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό χωρίς να δημιουργήσει οικονομική αδυναμία». 

Είναι «αφελές και ασυνεπές με τον τρόπο λειτουργίας της οικονομικής μηχανής» να πιστεύει κανείς ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve «θα φτιάξει τα πράγματα μόλις θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», έγραψε ο Ρέι Ντάλιο στον λογαριασμό του στο LinkedIn.

Ενώ η αυστηροποίηση οδηγεί σε λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό, δεν βελτιώνει τα πράγματα, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates LP. «Απλώς μετατοπίζει ένα μέρος της συμπίεσης μέσω του πληθωρισμού παρέχοντάς τους λιγότερη αγοραστική δύναμη», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως η Fed «δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό χωρίς να δημιουργήσει οικονομική αδυναμία».

«Με τις υποχρεώσεις του χρέους τόσο υψηλές που είναι και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του κρατικού ελλείμματος, καθώς και με τη Fed που πουλά δημόσιο χρέος, είναι πιθανό η ιδιωτική πιστωτική ανάπτυξη να συρρικνωθεί, αποδυναμώνοντας την οικονομία», είπε ο Ντάλιο.

«Μακροπρόθεσμα, η Fed πιθανότατα θα χαράξει μια μέση πορεία που θα έχει τη μορφή στασιμοπληθωρισμού», κατέληξε.

Εχθές, «καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ χτύπησαν οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ, με τον οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί, να προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Μάιο

«Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ από Goldman, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ και Ρουμπινί

Morgan Stanley: Έρχεται περαιτέρω πτώση των αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider