Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανές οι πολλές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανές οι πολλές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί
Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι πιθανές εάν ο επιδεινωθεί ο πληθωρισμός, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια σειρά από αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ίσως κριθούν απαραίτητες εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλας Κνοτ, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια αύξηση τέτοιου μεγέθους τον Σεπτέμβριο μπορεί να μην γίνει... μια κι έξω.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας -ο πρώτος που έθιξε το σενάριο μιας αύξησης άνω του συνηθισμένου 0,25%- είπε, ωστόσο, πως ακόμη κι αν γίνουν πιο γενναίες αυξήσεις, δεν αναμένει ότι η αθροιστική άνοδος των επιτοκίων θα φτάσει τις 200 μονάδες βάσης νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η ΕΚΤ, αντιμέτωπη με αύξηση-ρεκόρ στις τιμές καταναλωτή που πλέον ξεπερνά το 8%, σχεδιάζει να ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων (επί του παρόντος στο -0,5%), κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και κατά μεγαλύτερο ποσοστό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider