Λαγκάρντ: Μέγιστη πρόκληση ο πληθωρισμός - Προς μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Μέγιστη πρόκληση ο πληθωρισμός - Προς μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε η Γαλλίδα αξιωματούχος. Προς μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Στήριξη της ΕΚΤ στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος.

Τελευταία ενημέρωση: 16:32

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας.

Η ίδια υπογράμμισε την ευελιξία που θα έχει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία στο επόμενο χρονικό διάστημα, «έδειξε» σε αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες από τις 25 μονάδες βάσης του Ιουλίου από το φθινόπωρο, ενώ σημείωσε πως η ευρωτράπεζα δεν αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε την πρόθεση της ΕΚΤ να μην αφήσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, όπως η Ελλάδα, να δουν αύξηση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

«Η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή. Διαταράσσει το εμπόριο, οδηγεί σε ελλείψεις υλικών και συμβάλλει στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Αυτοί οι παράγοντες θα εξακολουθήσουν να επιδρούν αρνητικά στην εμπιστοσύνη και να επηρεάζουν ανασταλτικά την ανάπτυξη, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» υποστήριξε η διοικήτρια της ΕΚΤ.

Σημαντική επιδείνωση στις εκτιμήσεις

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Η ευρωτράπεζα αναμένει:

  • Πληθωρισμό στο 6,8% για το 2022, από 5,1% στην έκθεση του Μαρτίου, 3,5% για το 2023, από 2,1% προηγουμένως και 2,1% για το 2024, από 1,9% προηγουμένως
  • Ανάπτυξη της οικονομίας 2,8% το 2022, από 3,7% τον Μάρτιο, 2,1% το 2023, από 2,8% προηγουμένως και 2,1% το 2024, από 1,6% προηγουμένως.

Προς περαιτέρω άνοδο ο πληθωρισμός

Η Γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε πως ο πληθωρισμός αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση για την οικονομία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει επιταχύνει την αύξηση των τιμών.

Ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για το επόμενο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα πως βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τα υψηλά ενεργειακή κόστη, τονίζοντας πως σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά 39%.

Η ίδια είπε πως εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί, οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, επηρεάζοντας και την καταναλωτική δραστηριότητα των πολιτών.

Ακόμα, ανέφερε πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να διαχέεται σε επιπλέον τομείς της οικονομίας.

«Θα κάνουμε σίγουρο πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μεσο-βραχυπρόθεσμα» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως για αυτό τον στόχο η ΕΚΤ θα επιδείξει σταδιακότητα και ευελιξία στην νομισματική πολιτική της για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας για το εάν υπάρχει αύξηση του πληθωρισμού από τους μισθούς, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «καταγράφουμε την αύξηση των μισθών, αλλά δεν βλέπουμε σπιράλ αύξησης του πληθωρισμού από αυτή την αύξηση».

Προς μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας για την αύξηση των επιτοκίων, που η ΕΚΤ ανακοίνωσε από τον Ιούλιο κατά το επίπεδο των 25 μονάδων βάσης, η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για ανάγκη ευελιξίας στο θέμα των επιτοκίων, τονίζοντας πως η νομισματική πολιτική της τράπεζας πρέπει να επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας.

Για το Σεπτέμβριο, όπου οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων (έως και 75 μονάδες βάσης) η κ. Λαγκάρντ «έδειξε» σε μεγαλύτερες αυξήσεις, λέγοντας ότι εάν ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός παραμείνει σταθερός ή μειωθεί, μια μεγαλύτερη αύξηση θα κριθεί θεμιτή τον Σεπτέμβριο.

«Εάν οι προβλέψεις του πληθωρισμού δείξουν πως αυτός αναμένεται στο 2,1% για το 2024, τότε η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση για το πότε η ΕΚΤ αναμένει μείωση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης των επιτοκίων της, η ίδια είπε πως δεν αναμένεται άμεσα η μείωση του πληθωρισμού.

«Τα χρηματοδοτικά κόστη, ομολόγων και τραπεζών έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να τα ανεβάσει» σημείωσε και πρόσθεσε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συμβεί σε πιο μακροπρόθεσμο χρονικά επίπεδο.

Για το ενδεχόμενο ύφεσης

Απαντώντας σε ερώτηση για το γιατί η ΕΚΤ δεν αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει η οικονομία, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως η τωρινή κατάσταση έχει αρνητικά και θετικά

Στα αρνητικά, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdown στην Κίνα και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Στα θετικά, υπάρχουν μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας που ανακάμπτουν, όπως η φιλοξενία και ο τουρισμός

Ακόμα, είπε πως οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία δείχνουν πως αρχίσουν να υποχωρούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider