Πιο απαισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος - Στο 8,5% ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο απαισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος - Στο 8,5% ο πληθωρισμός
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 3% φέτος, από 4,5% προηγουμένως και περαιτέρω επιβράδυνση 2,8% το 2023.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 3% φέτος, από 4,5% προηγουμένως και περαιτέρω επιβράδυνση 2,8% το 2023.

Οι νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι είναι κοντά στην εκτίμηση που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα για ανάπτυξη 2,9% φέτος.

«Η εισβολή στην Ουκρανία, μαζί με τη διακοπή της δραστηριότητας σε μεγάλες πόλεις και λιμάνια της Κίνας εξαιτίας της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, έχει παραγάγει μια νέα σειρά δυσμενών σοκ», ανέφερε ο Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.

Η κίνηση της υποβάθμισης αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική επιβράδυνση στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και την ασθενέστερη ανάπτυξη στις περισσότερες οικονομίες και ειδικά στην Ευρώπη, όπου το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία πλέον ενσωματώνεται στις προβλέψεις του 2023. Οι τιμές εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της προσφοράς από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε πολλές αγορές, ενώ εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, πλήττοντας το πραγματικό εισόδημα και τις δαπάνες, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να παραμείνει αυξημένος, στο 5,5% κατά μέσο όρο στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2022 και στο 8,5% στο σύνολο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές εμπορευμάτων θα αμβλυνθούν, ενώ θα αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος των πιο σφικτών νομισματικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider