Παγκόσμια Τράπεζα: «Ψαλίδι» στην παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου - Ύφεση 45% στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: «Ψαλίδι» στην παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου - Ύφεση 45% στην Ουκρανία
Η αδύναμη ανάπτυξη πιθανά θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας λόγω των μειωμένων επενδύσεων ανά τον κόσμο.

Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2022, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο οργανισμός εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,9%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 4,1%.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, παρουσιάζοντας την έκθεση, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εισέρχεται σε μια περίοδο που μπορεί να αποδειχθεί ως «παρατεταμένη φάση ασθενικής ανάπτυξης και ανοδικού πληθωρισμού».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, μια φάση αδύναμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που καταγράφηκε τελευταία φορά στην δεκαετία του 1970.

«Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός σήμερα» ανέφερε ο Μαλπάς, προσθέτοντας πως «η αδύναμη ανάπτυξη πιθανά θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας λόγω των μειωμένων επενδύσεων ανά τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει αυξημένο ρίσκο για διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού.

Ύφεση λόγω του πολέμου

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνεται πως το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 2,6% για το 2022 και στο 2,2% για το 2023.

Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες το ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 3,4% το 2022.

Η οικονομία της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, στην οποία δεν υπολογίζεται η Δυτική Ευρώπη, θα παρουσιάσει ύφεση 2,9% για το 2022 λόγω του πολέμου, μετά από ανάπτυξη 6,5% το 2021, ενώ αναμένεται ανάπτυξη 1,5% για το 2023.

Η ύφεση στην Ουκρανία αναμένεται να φτάσει το 45,1% το τρέχον έτος και το 8,9% στη Ρωσία.

Στην περιοχή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αναμένεται ανάπτυξη 2,5% το 2022 και 1,9% το 2023.

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναμένεται ανάπτυξη 5,3% για το 2022, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου, με ανάπτυξη 3,6% το 2023

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος ΑΕΠ κατά 7% το Α' τρίμηνο του 2022 - Πρώτη ένδειξη αντοχών της οικονομίας

Οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν εκτιναχθεί - Γιατί τα πληρώνουμε τόσο ακριβά;

Απώλειες στις ευρωαγορές με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider