Πεσκόφ: Πληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλια για να αποφευχθεί χρεοκοπία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πεσκόφ: Πληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλια για να αποφευχθεί χρεοκοπία
Η Ρωσία επιδιώκει να πραγματοποιήσει πληρωμές για ευρωομόλογα σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα.

Σε ελιγμό για να αποφύγει τη χρεοκοπία προχωρά η Ρωσία, με πληρωμή των ευρωομολόγων με ρούβλια όπως γίνεται με το φυσικό αέριο. Η Ρωσία επιδιώκει να πραγματοποιήσει πληρωμές για ευρωομόλογα σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα.

«Η εμπειρία των πληρωμών για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια έχει αποδειχθεί επωφελής τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές, γι' αυτό η αρχή αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ευρωομολόγων», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά συνολικά, η εμπειρία της συμφωνίας για το φυσικό αέριο (ρούβλια), για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί βολική τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών. Επομένως, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς αντίστροφα;» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σε ποιο βαθμό έχει αναπτυχθεί αυτό το σύστημα για τα ευρωομόλογα, και αν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τις πληρωμές τοκομεριδίων του Ιουνίου.

Πληρωμές σε ρούβλια, χωρίς έγκριση από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ

Νωρίτερα, μιλώντας στην εφημερίδα Vedomosti, ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ Αντόν Σιλουάνοφ, ανέφερε πως οι ξένοι επενδυτές μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς στις ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνονται σε «σκληρό» συνάλλαγμα για τις οφειλές του, μια κίνηση που «καθρεφτίζει» τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο αποφεύγοντας τα εμπόδια που έχουν θέσει οι κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα.

«Έτσι λειτουργεί το σύστημα για τις πληρωμές αερίου: Παίρνουμε ξένο συνάλλαγμα που το μετατρέπουμε σε ρούβλια για λογαριασμό των αγοραστών από το εξωτερικό. Το σύστημα για την πληρωμή των ευρωομολόγων θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την ανάποδη κατεύθυνση» σημείωσε ο Σιλουάνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα κάνει τις πληρωμές των ευρωομολόγων σε ρούβλια, χωρίς έγκριση από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ πριν από την λήξη των ομολόγων σε δολάρια που λήγουν στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Αποπληρωμή του χρέους σε ευρωομολόγα «πατώντας» πάνω στις πληρωμές της ΕΕ προς την Gazprom

Δημοσκόπηση: Υπέρ της διακοπής σχέσεων με Ρωσία η πλειοψηφία των δυτικών χωρών - Εξαιρούνται Ελλάδα, Ουγγαρία

Ολλανδική GasTerra: Από αύριο σταματούν οι παραδόσεις από την Gazprom - Αρνηθήκαμε να πληρώσουμε σε ρούβλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider