Σύνοδος Κορυφής - Προσχέδιο: Συμφωνία για εξαίρεση των αγωγών πετρελαίου στο ρωσικό εμπάργκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής - Προσχέδιο: Συμφωνία για εξαίρεση των αγωγών πετρελαίου στο ρωσικό εμπάργκο
Λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για το εμπάργκο στο πετρέλαιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν το τελικό κείμενο αργότερα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται εντός της μέρας να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιρώντας τις ποσότητες «μαύρου χρυσού» που μεταφέρονται μέσω των χερσαίων αγωγών παράδοσης πετρελαίου, σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου που έφτασε στην κατοχή του Reuters.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για το εμπάργκο στο πετρέλαιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν το ζήτημα αργότερα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί πως στο 6ο πακέτο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο, όπως και τα παράγωγα του πετρελαίου από τη Ρωσία προς τις χώρες της ΕΕ, με μια προσωρινή εξαίρεση για τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών» σημειώνεται στο κείμενο»

Ακόμα, προστίθεται πως τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης παραδόσεων αργού μέσω των αγωγών όσο το δυνατό πιο σύντομα».

Σημειώνεται πως η πρόταση, που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Γαλλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όχι συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη της Ιταλίας πως στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρχουν αποφάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και το ότι θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζεται το εν λόγω ενδεχόμενο από την Κομισιόν.

«Εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν για αυτό, τότε η Κομισιόν θα κινηθεί γρήγορα προς αυτό το σενάριο.

Ο Ιταλός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως θα είναι δύσκολο να γίνει μια πρόβλεψη για το πότε θα υπάρχει μια απόφαση για αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το εμπάργκο - Στο τραπέζι η εξαίρεση για την Ουγγαρία

Μπορέλ: Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στην απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider