Lamda – Ελληνικό: Νέες ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης – Τα ψηλά κτήρια, οι άδειες, η χρηματοδοτική ενίσχυση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Νέες ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης – Τα ψηλά κτήρια, οι άδειες, η χρηματοδοτική ενίσχυση
Τι προβλέπει σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για μια σειρά από διευθετήσεις και διατάξεις που αφορούν την επίλυση εκκρεμοτήτων και τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου. Έρχεται εταιρικό ομόλογο.

Εκκρεμότητες και ζητήματα που ανακύπτουν σε μεγάλες επενδύσεις, που είναι και πρωτόγνωρες για τα εγχώρια δεδομένα (π.χ. τόσο υψηλά κτήρια κ.α.), όπως αυτή της Lamda Development στο Ελληνικό, επιχειρεί να επιλύσει και προωθήσει σχετική τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τροπολογία περιλαμβάνει άρθρα και διατάξεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών, τις χρήσεις, τα τουριστικά καταλύματα, το γραφείο Ελληνικού, ευρύτερα τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου, τη μείωση της γραφειοκρατίας έως και την υποχρέωση δημιουργίας θέσεων στάθμευσης σε κέντρα δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων (Data Centers).

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν ζήτημα για το οποίο δεν υφίσταται σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση. Οι στόχοι που επιδιώκονται με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με αλλαγή διοικητικής πρακτικής, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας νέας ερμηνευτικής προσέγγισης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Lamda Development, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τις οποίες και ανέδειξε προχτές η στήλη BackStory, ετοιμάζεται να ενισχύσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» της με ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ (εταιρικό ομόλογο, retail bond) αν και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται για την κατασκευή ψηλών κτιρίων μπορούν να χορηγούνται παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να ορίζεται ότι στα ψηλά κτίρια δεν εφαρμόζεται το παρόν για το ιδεατό στερεό.

Επίσης, χορηγείται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση απόφασης καθορισμού των κριτηρίων χαρακτηρισμού ενός κτηρίου ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, ενώ καθορίζονται οι κατασκευές και εγκαταστάσεις που μπορούν να τοποθετούνται πάνω από το μέγιστο ύφος των ψηλών κτηρίων. Καθορίζονται ενιαία κριτήρια και προϋποθέσεις για τον καθορισμό ενός κτηρίου ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Μετά από την έκδοση της απόφασης αυτής, θα είναι δυνατός ο χαρακτηρισμός ενός κτηρίου ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με νέα νέα απόφαση, η οποία θα επιβεβαιώνει τη συνδρομή ενός ή περισσοτέρων κριτηρίων, θα χαρακτηρίζει το κτήριο ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης και θα χορηγεί παρέκκλιση από το άρθρο 13, πάντοτε μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Με σχετική ρύθμιση καθορίζονται οι κατασκευές που επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο ύψος των ψηλών κτηρίων, όπως αυτό έχει καθοριστεί με ειδικά διατάγματα, και μέχρι μέγιστο επιπλέον ύψος έξι μέτρων, καθώς και οι κατασκευές που επιτρέπονται χωρίς όριο ύψους.

Επιπλέον, καθορίζεται ειδική διαδικασία για τη χορήγηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, καθώς και για την αναθεώρηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας. Επίσης, εισάγεται διαδικασία έγκρισης τοποθέτησης προσωρινών κατασκευών στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και, συγκεκριμένα, εντός των κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και των ζωνών ανάπτυξης. Εισάγεται διαδικασία ενιαίας έγκρισης από το Γραφείο Ελληνικού των προσωρινών εργασιών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου και καθορίζονται τα απαιτούμενα για τον σκοπό αυτό δικαιολογητικά. Η προέγκριση οικοδομικής άδειας ισχύει για τρία (3) έτη. Η αναθεώρηση της προέγκρισης είναι υποχρεωτική, μόνο εάν τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, όγκου ή ύψους μεταβάλλονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του πέντε τοις εκατό (5%) σε σχέση με τα υποβληθέντα διαγράμματα. Στο Γραφείο Ελληνικού συστήνονται σαράντα (40) οργανικές θέσεις προσωπικού.

Κτήρια και εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά δύνανται να κατεδαφίζονται κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις. Η έκδοση των αδειών κατεδάφισης γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου στο Γραφείο Ελληνικού.

Οι άδειες για εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν εντός των ζωνών ανάπτυξης καθώς και εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, δύνανται να εκδίδονται τμηματικά για μία ή περισσότερες κτιριακές ενότητες.

Η λειτουργία των κύριων τουριστικών καταλυμάτων επιτρέπεται και στα ψηλά κτίρια που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά. Το ελάχιστο ποσοστό της επιφάνειας των τουριστικών καταλυμάτων ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) επί της συνολικής δόμησης του ψηλού κτιρίου. Για τον σκοπό αυτόν, στα καταλύματα του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται η κατά τις οικείες διατάξεις σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών με ανεξάρτητη είσοδο επί της ανωδομής των κτιρίων και λειτουργική αυτοτέλεια, σύμφωνα με τις λοιπές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές λειτουργίας των αντίστοιχων τουριστικών καταλυμάτων. Όταν δε, η μερική δέσμευση του κτιρίου για τη λειτουργία του τουριστικού καταλύματος γίνεται ανά ορόφους του κτιρίου και όχι καθ' ύφος του κτιρίου, πέραν της απαιτούμενης σύμφωνα με τα παραπάνω λειτουργικής αυτοτέλειας, οι λοιπές τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία του τουριστικού καταλύματος πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά για το σύνολο του κτιρίου.

Οι άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού Αγίου Κοσμά, μπορούν να εκδίδονται και τμηματικά ανά εγκατάσταση ή και ως αυτοτελές τμήμα μεμονωμένης, κύριας ή συνοδής εγκατάστασης, ενώ δύνανται να συμπεριλαμβάνουν και τον αντίστοιχο περιβάλλοντα χώρο.

Στους χώρους αθλητικών συγκεντρώσεων οι αμιγώς αθλητικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν τουλάχιστον το ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των εγκαταστάσεων. Στο υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να περιλαμβάνονται συνοδές χρήσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων με τους αντίστοιχους διαδρόμους, όπως χώροι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, χώροι εκπαίδευσης, αθλητικοί ξενώνες, παιδότοπος, εκθεσιακοί χώροι, καθώς και εμπορικές δραστηριότητες με τους αντίστοιχους διαδρόμους, ιδίως, καφέ, εστιατόρια, μαγειρεία, μπουτίκ αθλητικών ειδών, εμπορικά καταστήματα, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Στην περίπτωση των κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπών συνοδευτικών δραστηριοτήτων (Data Centers) προβλέπεται υποχρέωση δημιουργίας μίας (1) θέσης στάθμευσης ανά διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) επιφάνειας κτιρίου, κατά παρέκκλιση οποιοσδήποτε άλλης διάταξης.

Εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου και των ζωνών ανάπτυξης επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών ακόμη και εντός του ίδιου γηπέδου.

Για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή προσωρινής περίφραξης ασφαλείας περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σε όλη την έκταση ή σε τμήματα αυτής και πρόσθετες κατασκευές, όπως ιδίως ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις φωτισμού και συστημάτων ασφαλείας, καθώς και εργοταξιακά κτίσματα και εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Οι «κλεισμένες» συμφωνίες, η «κλειδωμένη» χρηματοδότηση και οι ανάρπαστες κατοικίες

Lamda: Γιατί επέλεξε τον γαλλικό κολοσσό Bouygues για τον «Marina Tower» - Deals με τους κορυφαίους

Ελληνικό: Έρχονται εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ για τις αξίες στις ζώνες εντός του Μητροπολιτικού Πόλου