Ρεύμα: Εντός εβδομάδας το πρώτο «σήμα» της Κομισιόν για το πλαφόν στην αγορά

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Εντός εβδομάδας το πρώτο «σήμα» της Κομισιόν για το πλαφόν στην αγορά
Αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά για την έγκριση του σχεδίου διπλής παρέμβασης σε χονδρεμπορική και λιανική από την 1η Ιουλίου, με σκοπό τη δραστική και οριζόντια μείωση των τιμών ρεύματος.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η πρώτη γραπτή αντίδραση των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν, στο ελληνικό σχέδιο επιβολής έμμεσου πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, με σκοπό τη δραστική και οριζόντια μείωση των τιμών ρεύματος.

Το σχέδιο απεστάλη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρμόδιες ευρωπαϊκές διευθύνσεις DG Energy και DG Comp), περιγράφοντας λεπτομερώς τη διπλή παρέμβαση στη χονδρεμπορική και λιανική. Πριν από την αποστολή, προηγήθηκαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις Ελλάδας και Βρυξελλών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, από τις οποίες δεν διαφάνηκαν ενστάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τη συμβατότητα του σχεδίου με την «αρχιτεκτονική» του Target Model, με την οποία λειτουργεί η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές.

Μέσα στις επόμενες ημέρες (πιθανότατα εντός της εβδομάδας), αναμένεται να γίνει δεύτερη τηλεσύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων, όπου θα προχωρήσουν σε αναλυτική συζήτηση και επιμέρους λεπτομερειών της πρότασης.

Αισιοδοξία για έγκριση

Από την ελληνική πλευρά εκφράζεται η αισιοδοξία πως το σχέδιο θα λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, και μάλιστα έγκαιρα ώστε να υπάρχει η απαραίτητη νομοθετική και ρυθμιστική προετοιμασία, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις σχετικές διαβουλεύσεις, στον «πυρήνα» των παρεμβάσεων βρίσκεται η άμεση αφαίρεση των συγκυριακών υπερεσόδων που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μία δυνατότητα που προτείνεται και από την Κομισιόν στην «εργαλειοθήκη» με τα μέτρα για τη συγκράτηση των υψηλών τιμών ενέργειας. Έτσι, το ελληνικό σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά «όχημα» για τη ρυθμιστική ανάκτηση των υπερεσόδων, η οποία προβλέπεται στην «εργαλειοθήκη».

Η εναλλακτική λύση που δίνει η Κομισιόν ως προς τα υπερέσοδα είναι να αφαιρεθούν εκ των υστέρων (δηλαδή αφού έχουν εισπραχθεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς), με τη φορολόγησή τους. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί το διασυνοριακό εμπόριο, καθώς η τιμολόγηση των εισαγωγών-εξαγωγών θα εξακολουθήσει να γίνεται στη βάση των χονδρεμπορικών τιμών που προκύπτουν από την επίλυση της αγοράς, όπως γίνεται τώρα.

Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης των τιμών

Όπως έχει γράψει το insider.gr, το πρώτο σκέλος της παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος με το οποίο προμηθεύονται ρεύμα οι πάροχοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν αυτή τη μείωση στα τιμολόγια λιανικής. Για αυτό τον σκοπό, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν θα αμείβονται πλέον με βάση την ακριβότερη προσφορά στο σύστημα, αλλά σε συνάρτηση του λειτουργικού τους κόστους με την προσθήκη ενός μικρού εύλογου κόστους. Για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, που ένα μέρος του κόστους τους εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες (τιμή αερίου και δικαιωμάτων ρύπων για τους σταθμούς αερίου και τιμή ρύπων για τις λιγνιτικές), το κόστος αυτό θα επαναπροσδιορίζεται σε ημερήσια βάση.

Έτσι, οι προμηθευτές θα εξασφαλίζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά με κόστος που θα προσδιορίζεται από τη μεσοσταθμική τιμή των αμοιβών των μονάδων που συμμετέχουν κάθε φορά στο μείγμα. Επομένως, τα ποσά που θα καταβάλλουν θα είναι μικρότερα από το υφιστάμενο χονδρεμπορικό κόστος, και το οποίο καθορίζεται από την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), η οποία προκύπτει από την επίλυση της αγοράς. Με την ΤΕΑ θα συνεχίσουν να τιμολογούνται μόνο οι ποσότητες ενέργειας που προορίζονται για εξαγωγές.

Η ελάττωση του κόστους προμήθειας των εταιρειών σημαίνει πως θα αποκλιμακωθούν όλα τα τιμολόγια, με οριζόντιο τρόπο. Για να περιορισθούν ακόμη περισσότερο οι λιανικές τιμές, στα επιθυμητά επίπεδα, ο δεύτερος «κόφτης» θα είναι η παροχή επιδότησης στα τιμολόγια λιανικής, με την οποία θα απορροφάται η διαφορά που απομένει ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα και το κόστος προμήθειας των εταιρειών.

Υπουργική απόφαση για αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής

Με την παραπάνω διαδικασία, τα τιμολόγια ρεύματος όχι μόνο θα ελαττωθούν δραστικά, αλλά και θα κινούνται πλέον σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει πλέον να υφίσταται ο ρόλος των ρητρών αναπροσαρμογής, για την αυξομείωση των λιανικών τιμών με βάση το χονδρεμπορικό κόστος.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, εκτός απροόπτου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργείται η εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής, για όσο χρονικό διάστημα παραμένει σε ισχύ η παρέμβαση στις αγορές. Επομένως, το ποσό για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα προκύπτει πλέον αποκλειστικά από το αναγραφόμενο ύψος της ανταγωνιστικής χρέωσης, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Αν στην πορεία χρειαστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή της λιανικής τιμής (επειδή για οποιονδήποτε λόγο έγινε πιο ακριβό το «καλάθι προμήθειας» μιας εταιρείας), τότε θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα αυτή η μοναδική μοναδιαία χρέωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσχέδιο Κομισιόν: Μέτρα και πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή απεξάρτηση

Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: Η επιστροφή 60% αφορά κι αυτούς που χρωστάνε

Ρεύμα: Μηνιαία μείωση 11% των λιανικών τιμών τον Απρίλιο με τις επιδοτήσεις

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Ερντογάν: Ακύρωσε ομιλία στην Προύσα εν μέσω έντονης φημολογίας για την υγεία του

19:32

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

19:23

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:10

Ιταλία: Έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες από κατάρρευση παγετώνα στις Άλπεις

19:04

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

18:01

Τουρκία: Κατασχέθηκε ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία

17:50

Πυρκαγιές σε Αχαΐα και Λευκάδα

17:41

Meteo: Ηλιοφάνεια και ζέστη τη Δευτέρα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας

17:32

Πώς έγινε το μακελειό με τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες σε Πατήσια και Αγίους Αναργύρους

17:26

Χάμπεκ: Η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου

17:00

Αέριο: Ξεκινά το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία

16:53

«Χάλκινη» η εθνική πόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

16:40

Οικονόμου: Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά

16:27

Ουκρανία: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από σφοδρό βομβαρδισμό στην πόλη Σλοβιάνσκ

16:17

Kορονοϊός: 11.629 νέα κρούσματα, 26 νεκροί και 98 διασωληνωμένοι

16:12

Gmotion 87: Το καλύτερο περιοδικό για την αυτοκίνηση δεν κάνει διακοπές

16:12

Ρωσία: Νεκρός ο επιστήμονας που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της Κίνας

15:53

Γερμανία: Ανακαλούνται Tesla λόγω βλάβης στο σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης

15:31

Μπάιντεν: Θα απονείμει το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας σε κληρικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

15:19

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

14:59

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου

14:45

Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας

14:23

Γερμανία: Σε συζητήσεις με τους συμμάχους της για μεταπολεμικές εγγυήσεις για την Ουκρανία

14:17

Αμαλιάδα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Χάβαρι

14:09

Αλγερία: Αύξηση 70% στα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, το πρώτο πεντάμηνο του 2022

14:04

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Παιανία

13:54

Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες δεν θα κάνουν το χατίρι στον κ. Ερντογάν

13:46

Φραγκογιάννης: Καταφέραμε να διαχειριστούμε όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας

13:39

Κόρινθος: Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία με 1.210 δενδρύλλια κάνναβης στην περιοχή Ρειτό

13:32

Ρωσία: Ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε»