Αντρέ Ενρία (EKT): Συγχαίρω τις ελληνικές τράπεζες για την διαχείριση των κόκκινων δανείων

Newsroom
Μοιράσου το
Αντρέ Ενρία (EKT): Συγχαίρω τις ελληνικές τράπεζες για την διαχείριση των κόκκινων δανείων
Ο αξιωματούχος συνεχάρη τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο των τελευταίων χρόνων με την εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής» και τις παρότρυνε να «συνεχίσουν» στον ίδιο δρόμο έτσι ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά στο σκέλος της μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για την αύξησή τους λόγω πληθωρισμού, έδωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέ Ενρία σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο αξιωματούχος συνεχάρη τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο των τελευταίων χρόνων με την εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής» και τις παρότρυνε να «συνεχίσουν» στον ίδιο δρόμο έτσι ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο κ. Ενρία επεσήμανε ακόμα πως δεν υπάρχει πλάνο από την ΕΚΤ για νέα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης τραπεζών και οικονομιών, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αντίστοιχων με εκείνων που πάρθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την πιθανότητα πολλαπλασιασμού των «κόκκινων δανείων» λόγω της αύξησης των επιτοκίων ενάντια στον πληθωρισμό, επισημαίνοντας τα θετικά επακόλουθα για την κερδοφορία και υποβιβάζοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αντρέ Ενρία:

Ερ: Kατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΚΤ ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες που βοήθησαν πραγματικά τις τράπεζες και στήριξαν τον δανεισμό στην οικονομία. Τι πρέπει να περιμένουμε από την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ως απάντηση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία; Υπάρχει πιθανότητα να προτείνετε στις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές ή τις επαναγορές;

Απ: Πρώτον και κυρίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Ωστόσο θα υπάρχει μία οικονομική επίπτωση κι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ. Δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Το βασικό θέμα θα είναι η αρνητική επίπτωση στις προοπτικές των οικονομιών. Ωστόσο το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν το 2020, που ξεκίνησε η πανδημία και ήμασταν αντιμέτωποι με πιθανές μειώσει στο ενεργητικό στην Ανατολική Ευρώπη. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιβράδυνση στην ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού. Επομένως η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων.

Ερ: Θα σκεφτόσασταν να αναθεωρήσετε τις εποπτικές σας προτεραιότητες δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία; Επηρεάζονται από αυτό;

Απ: Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τις αναθεωρήσουμε. Παραμένουν πολύ σχετικές. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στον πιστωτικό κίνδυνο. Ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει ο πιο σημαντικό τομέας έντασης για τις τράπεζες. Ίσως να έχουμε μία σύντομη στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως ο τομέας των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ίσως περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, όπως οι κατασκευές που παράπλευρα θα επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων, όπως τα ακίνητα. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ σχετικός. Επίσης εστιάζουμε πολύ στους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, στο κλίμα και όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτό συζητείται όλο και περισσότερο ως αποτέλεσμα του πολέμου και των επιπτώσεων των τιμών στην ενέργεια.

Ερ: Βλέπετε κίνδυνο αύξησης των νέων «κόκκινων» δανείων τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το κόστος για ορισμένες επιχειρήσεις; Πώς θα μπορούσε μια αύξηση των επιτοκίων να επηρεάσει τις ροές «κόκκινων» δανείων; Τί θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν;

Απ: Σωστά. Η αύξηση του πληθωρισμού φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια. Ωστόσο πραγματοποιούμε κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που λέμε είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων, όπως σωστά αναφέρατε.

Ερ: Η καθαρή επίπτωση θα είναι διαφορετική στις τράπεζες και θα ελέγξουμε κάθε τράπεζα για το ποια θα είναι η επίπτωση. Θα πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε ένα πιο ισχυρό σημείο. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά τον εσωτερικό έλεγχο των τραπεζών, με βελτίωση των πολιτικών και πρακτικών για να αντιμετωπίσουμε τα «κόκκινα» δάνεια.

Απ: Αναφορικά με τις κυβερνήσεις, έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήταν σημαντική για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τράπεζες. Η δημοσιονομική στήριξη και η στάση των κυβερνήσεων θα είναι σημαντική ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών.

Ερ: Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθούν τώρα οι ελληνικές τράπεζες; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές τους; Εσείς ως προϊστάμενος τι θα θέλατε να τους δείτε να κάνουν;

Πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των «κόκκινων» δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή. Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής», προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών. Ίσως και στην ομάδα Εποπτείας της Ελλάδος και της ΕΚΤ ώστε να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη πίεση των Εποπτών και την παροχή ευελιξίας.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά. Βλέπουν τη «γραμμή τερματισμού» ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής». Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον.

Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν. Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TτΕ: Κόκκινα δάνεια, χαμηλή οργανική κερδοφορία και ποιότητα κεφαλαίων οι τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Σενάριο stress για νέα NPLs 100 – 300 εκατ. ευρώ αν ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις

Ενρία (ΕΚΤ): Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντέξουν το «σβήσιμο» της έκθεσης του στη Ρωσία 

Όλες οι ειδήσεις

10:17

NATO: Σήμερα η υπογραφή των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας

10:12

AstraZeneca: Εξαγορά της TeneoTwo για 1,27 δισ. δολάρια

10:09

Φθηνή κατοικία σε νέα ζευγάρια και ευάλωτους, κατάρτιση και απασχόληση σε άνεργους - Όλες οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ ύψους 6 δισ.

09:59

Στις 11.30 η ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

09:58

Κύπρος: Στις 5/2/23 η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

09:55

Intrakat: Ολοκληρώθηκε το deal Intracom – εφοπλιστών στα 2,95 ευρώ/μετοχή

09:54

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Ανακοινώθηκε η παράταση των αιτήσεων μέχρι τις 8 Ιουλίου

09:47

ΗΠΑ: Επικοινωνία Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας - Στο επίκεντρο η επάρκεια τροφίμων

09:46

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος Ιουλίου: Κάλυψη όλων των κατοικιών και όλης της κατανάλωσης - Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα

09:39

Βρετανία: Σε χαμηλό 26 ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων

09:37

ΑΕΙ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Την Πέμπτη εισάγεται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

09:34

Φινλανδία: Εγκαταστάθηκε η πρώτη στον κόσμο μπαταρία από άμμο

09:30

Conde Nast Traveller: Αφιέρωμα του Βρετανικού περιοδικού σε Πάτμο και Λειψούς

09:26

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης από Σεπτέμβριο – Χαμηλά ο πήχης για νέα παράταση στην Επιστρεπτέα

09:16

Κορκίδης: Θερινές εκπτώσεις εναντίον ετήσιου πληθωρισμού

09:10

Οικονόμου: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους άνω των 45, με μηνιαία επιχορήγηση έως 746 ευρώ

08:56

Τουρκία: Αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο τα «ελληνικά» F-35

08:55

Κρεμλίνο: «Εσωτερική υπόθεση» του Ουζμπεκιστάν, οι πολύνεκρες ταραχές - Στους 18 οι νεκροί

08:49

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες προστασίας

08:43

Β. Μακεδονία: Συνεχίστηκαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ οι διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

08:33

Μάχη με τις φλόγες σε Κρανίδι Αργολίδας και Φωκίδα - Σε επιφυλακή στην Ηλεία - Όλα τα μέτωπα

08:30

ΗΠΑ: Πυρά εναντίον αστυνομικών στη Φιλαδέλφεια - Δύο τραυματίες

08:23

Συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Παρίσι: Στο επίκεντρο η ενέργεια και η ευρωπαϊκή άμυνα

08:18

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων τo Ντoνιέτσκ - Μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς

08:10

Έξυπνο deal Αlpha-Νexi - Τεχνική Ολυμπιακή: ακόμα η αξία του deal με Ιβάν; - Το ακίνητο του Φιλιππίδη

08:03

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ - Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

08:00

Εφορία: Πότε υποβάλλεται φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη» , τι ισχύει για την πληρωμή του φόρου

07:56

L’Oréal Hellas: Δυναμική η ανάπτυξη της αγοράς ομορφιάς – Τα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτήριά της

07:53

Ακίνητα: Ποιες είναι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη – Τι «παίζει» στα νησιά

07:50

Ελληνικό: Πώς η Lamda «έχτισε άμυνες - θεμέλια» για το «χωρίς προηγούμενο» (στην Ελλάδα) project