Λαγκάρντ: «Όχι» στο αίτημα των υπαλλήλων της ΕΚΤ για σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: «Όχι» στο αίτημα των υπαλλήλων της ΕΚΤ για σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό
Απαντώντας στα επιχειρήματα του σωματείου του προσωπικού της ΕΚΤ για σύνδεση των μισθών με την άνοδο των τιμών καταναλωτή, είπε ότι «η αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό δεν είναι επιθυμητή και δεν επιδιώκεται».

Απορρίπτει η διοκήτρια Κριστίν Λαγκάρντ, τις εκκλήσεις των υπαλλήλων της τράπεζας για περαιτέρω αυξήσεις των μισθών τους έτσι ώστε να συνδεθούν με τον πληθωρισμό, όπως αναφέρεται σε ένα email που επικαλείται το Bloomberg.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι κατανοεί ότι ορισμένοι εργαζόμενοι είναι «απογοητευμένοι» από τη φετινή αύξηση, αλλά επέμεινε ότι οι μελλοντικές προσαρμογές πρέπει να είναι «λογικές».

Απαντώντας στα επιχειρήματα του σωματείου του προσωπικού της ΕΚΤ για σύνδεση των μισθών με την άνοδο των τιμών καταναλωτή, είπε ότι «η αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό δεν είναι επιθυμητή και δεν επιδιώκεται».

Η ΕΚΤ είναι από τους πιο σθεναρούς αντιπάλους της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής - μια πολιτική που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, αλλά ήταν πιο διαδεδομένη πριν από δεκαετίες.

Όταν το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε τον Οκτώβριο, «υπενθυμίστηκε ότι η εμπειρία του στασιμοπληθωρισμού στη δεκαετία του 1970 έλαβε χώρα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, στο οποίο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή επέτρεψε στους μισθούς να αντιδράσουν στις τιμές της ενέργειας και έτσι να διατηρηθεί τόσο η στασιμότητα όσο και ο πληθωρισμός», αναφέρθηκε στην συζήτηση μεταξύ της Λαγκάρντ και του προσωπικού.

Αλλά δεν είναι μόνο η ΕΚΤ: Η άνοδος των τιμών σε όλο τον κόσμο δημιουργεί προκλήσεις και σε άλλες κεντρικές τράπεζες, με τον διοικητή της BoE, Άντριου Μπέιλι, να λέει ότι δεν θα λάβει αύξηση μισθού φέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του θα λάβει μόνο αυξήσεις 1,5%. Οι εργαζόμενοι στην κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας απεργούν για τους μισθούς.

Η Λαγκάρντ εξέφρασε τη κατανόηση της μετά από μια επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων των εργαζομένων για να συζητήσουν γύρω από την αύξηση των μισθών κατά 1,48% που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο.

«Καταλαβαίνω ότι ο αριθμός έχει απογοητεύσει πολλούς από εσάς λόγω του υψηλού πληθωρισμού», έγραψε στο email. «Κατανοούμε γιατί ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικός για πολλούς από εσάς, όπως και για πολλούς ανθρώπους εκτός ΕΚΤ».

Οι τιμές στην ευρωζώνη σημείωσαν άλμα 7,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της ΕΚΤ.

Μη αποδεκτή αύξηση

Το σωματείο προσωπικού, γνωστό ως Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίων Υπηρεσιών, πίεσε να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι αυξήσεις των μισθών, προτείνοντας τη σύνδεση τους με τον πληθωρισμό στη Γερμανία ή την ευρωζώνη.

Οι εργαζόμενοι βασίζονται σε μια μεθοδολογία που βασίζεται στην εξέλιξη των μισθών στις κεντρικές τράπεζες και σε άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, αντί να συνδέεται με την τοποθεσία όπου έχουν την έδρα τους.

«Η πραγματική περικοπή μισθών μας έχει διευρυνθεί τώρα στο 6% και η διοίκηση της ΕΚΤ ζητά από εμάς και όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη να δεχθούμε το χτύπημα για χάρη της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος της IPSO και οικονομολόγος. «Σαφώς αυτή η συλλογιστική δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε εμείς και άλλοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι».

Η σταθερότητα των τιμών είναι «πρώτα και κύρια για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του κόσμου», είπε.

Η τρέχουσα μεθοδολογία για τις αυξήσεις ισχύει μέχρι το 2023 και η συζήτηση για πιθανές αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ηγέτες των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία της Γαλλίας

Λαγκάρντ: Αναμένουμε κι άλλο πληθωρισμό -Ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider