Αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο επιθυμεί ο Ρεν της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο επιθυμεί ο Ρεν της ΕΚΤ
«Βλέπουμε σημάδια δευτερογενών επιπτώσεων», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο, προκειμένου να αποτρέψει τον εκτροχιασμό των πληθωριστικών προσδοκιών, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

«Βλέπουμε σημάδια δευτερογενών επιπτώσεων», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας σε συνέντευξη στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου παρακολούθησε το σεμινάριο για την Παγκόσμια Ευρώπη. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν θα εδραιωθούν», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι καλύτερα νωρίτερα, κατά την άποψή μου, τον Ιούλιο, να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής. Και θα περίμενα όταν έρθει το φθινόπωρο, να είμαστε στο μηδέν».

Την ώρα που η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό - ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τάσσονται όλο και περισσότερο υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία εμποδίζει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις τον Ιούνιο, αφού ήδη έχει μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τον Μάρτιο.

«Βλέπουμε κάποιες τάσεις στασιμοπληθωρισμού», είπε ο Ρεν. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νομισματικές αποφάσεις δεν εκτροχιάζουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπουν την παγίωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Όλι Ρεν καλεί την ΕΚΤ να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια

Νάγκελ (ΕΚΤ): Όχι άλλες καθυστερήσεις στην αύξηση επιτοκίων - Το «παράθυρο ευκαιρίας» θα κλείσει

Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): «Λογικό» να φτάσουμε σε θετικά επιτόκια φέτος - Πληρούνται οι προϋποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider