Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι πιθανό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι πιθανό
Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Ιούνιο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν είναι «πιθανή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο τερματισμός των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού δεν πρέπει να γίνει τον Ιούλιο», δήλωσε ο ντε Γκίντος στην ισπανική εφημερίδα El Correo, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Τα επιτόκια θα αυξηθούν μετά από αυτό και μπορεί να συμβεί μέσα σε «μήνες, εβδομάδες ή ημέρες. Ο Ιούλιος είναι πιθανός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί τότε », είπε.

Αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ σε επίπεδο ρεκόρ, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, για να λάβει τόπο τον Ιούλιο. Οποιαδήποτε απόφαση «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Ιούνιο», τόνισε ο ντε Γκίντος.

Χωρίς να θέλει να προκαταλάβει αυτές τις προβλέψεις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι είναι ήδη αισθητή «μια σημαντική εξασθένηση της ανάπτυξης».

Συμπλήρωσε όμως ότι «ακόμα κι έτσι, το 2022 η ανάπτυξη θα είναι θετική». «Και αν επιμείνουμε στον τεχνικό ορισμό της ύφεσης - δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης - προς το παρόν δεν το βλέπουμε», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider