ΕΕ προς επιχειρήσεις: Μην υποκύψετε στις απαιτήσεις της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ προς επιχειρήσεις: Μην υποκύψετε στις απαιτήσεις της Ρωσίας
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις επιχειρήσεις να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν για αέριο σε ρούβλια, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ επιχειρεί να δώσει μια συντονισμένη απάντηση στην προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν για αέριο σε ρούβλια, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ επιχειρεί να δώσει μια συντονισμένη απάντηση στην προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους ως όπλο.

Η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα για την Πολωνία και την Βουλγαρία την Τετάρτη σε μια δραματική κλιμάκωση, κάνοντας πράξη την προειδοποίησή της ότι θα κόψει την παροχή αερίου εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια. Η προσοχή πλέον στρέφεται στο πώς θα αντιδράσουν μεγάλοι καταναλωτές, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Η Ευρώπη επιχειρεί μεν να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο, ωστόσο αυτό ήδη δοκιμάζεται.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Gazprom, ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA προετοιμάζει ήδη κινήσεις που θα του επιτρέψουν δυνητικά να συμμορφωθεί, ενώ η γερμανική Uniper πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει αέριο χωρίς να παραβιάσει κυρώσεις.

«Επιχειρήσεις με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να υποκύψουν στις ρωσικές απαιτήσεις», είπε η von der Leyen. «Αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων, συνεπώς και υψηλό ρίσκο για τις επιχειρήσεις».

Καθώς οι προθεσμίες για τις πληρωμές θα αρχίσουν να λήγουν τον επόμενο μήνα, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη καλούνται να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν τους νέους κανόνες ή θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στις προμήθειες.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση» στην απόπειρα «εκβιασμού» της Ρωσίας

DW: Μπλοφάρει τελικά η Ρωσία με το φυσικό αέριο;

gazzetta
gazzetta reader insider insider