Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο
Σε ρούβλια έχουν αρχίσει και πληρώνουν την αγορά φυσικού αερίου από την κρατική εταιρεία της Ρωσίας Gazprom ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε ρούβλια έχουν αρχίσει και πληρώνουν την αγορά φυσικού αερίου από την κρατική εταιρεία της Ρωσίας Gazprom ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στον ενεργειακό κολοσσό και έχουν γνώση των εξελίξεων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία έχουν προχωρήσει σε αγορές φυσικού αερίου από την Gazprom, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες προμήθειες σε ρωσικό νόμισμα, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την απαίτηση Πούτιν, που έχει ως στόχο την στήριξη του ρουβλίου μετά την επιβολή κυρώσεων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου για πληρωμές σε ρούβλια, θεωρείται αρκετά απίθανο να υπάρξουν περισσότερες διακοπές στην προμήθεια αερίου, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν και λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως το βράδυ της Τρίτης, η Gazprom ανακοίνωσε την αναστολή παραδόσεων φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς οι κρατικές εταιρείες διανομής αερίου των δύο κρατών-μελών της ΕΕ αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου.

Ωστόσο, εκτός από τους τέσσερις ευρωπαϊκούς εισαγωγής αερίου που πλήρωσαν ήδη σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, ακόμα δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών στη Gazprombank, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις πληρωμών της Ρωσίας, όπως ανέφερε στο Bloomberg η ίδια πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία

Η πολωνική PGNiG επιβεβαίωσε την αναστολή των παραδόσεων από τη Gazprom - Καταγγέλει αθέτηση συμβολαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider