Καύσιμα: Σε εξέλιξη η επιδότηση - Τα νέα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Σε εξέλιξη η επιδότηση - Τα νέα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι
Με αυξημένο ενδιαφέρον συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα καυσίμων. Οι δικαιούχοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση θα μπορούν να την υποβάλουν από 1η Μαΐου.

Με αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα καυσίμων ύψους 30-50 ευρώ το οποίο θα καλύψει μέρος του κόστους αγοράς καυσίμων 180 λίτρων συνολικά για το διάστημα Απρίλιος-Ιούλιος. Η πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/ παραμένει ενεργή και για σήμερα, Πέμπτη, υποδέχεται αιτήσεις για δικαιούχους που έχουν ΑΦΜ ο οποίος λήγει σε 6 και 7 με τη διαδικασία να έχει επισπευσθεί αντί της αρχικής πρόβλεψης η οποία η οποία προέβλεπε τη σταδιακή υποβολή αιτήσεων μέχρι και το Σάββατο.

Οι δικαιούχοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που προβλέπονται ανάλογα με το ΑΦΜ τους θα μπορούν να την υποβάλλουν από 1η Μαΐου καθώς δεν θα υπάρχει περιορισμός ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλο το διάστημα που το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης των καταναλωτών θα βρίσκεται σε ισχύ.

Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους

Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι καταναλωτές χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Κατά την υποβολή των αιτήσεων οι δικαιούχοι συμπληρώνουν και επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτούνται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν (ή υποδεικνύουν τραπεζικό λογαριασμό σε περίπτωση που δεν επιθυμούν την έκδοση κάρτας). Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο το οποίο κυμαίνεται από 30-50 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους στα Κ.Ε.Π για αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα στοιχεία ενώ απαιτείται και η δήλωση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες καιμήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει ενίσχυση μόνο για ένα όχημα ενώ υπάρχει δυνατότητα χωριστών δηλώσεων από τους δύο συζύγους, όπως ισχύει και για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος την επιδότηση για το όχημα είναι να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, να είναι ασφαλισμένο και να μην έχει τεθεί σε ακινησία. Τα ποσά πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός δύο εργάσιμων ημερών και πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε τμηματικά είτε εφάπαξ.

Τι άλλα μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά της ακρίβειας των καυσίμων κίνησης

Εκτός από την επιδότηση καυσίμων σε πολίτες που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ σε ισχύ μέχρι τέλος Απριλίου βρίσκεται και το μέτρο έκπτωσης κατά 15 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης για όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί στο πλαίσιο της συνεχούς αναθεώρησης και επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας λαμβάνοντας υπ’ όψν τις τρέχουσες συνθήκες.

Η έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης φαίνεται ότι έχει αναθερμάνει κάπως την αγορά και προς αυτή την κατεύθυνση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να δοθεί παράταση του μέτρου της χορήγησης επιδότησης ύψους 0,12€ πλέον ΦΠΑ του πετρελαίου κίνησης για 2 επιπλέον μήνες, δηλαδή έως και 30 Ιουνίου 2022 και έως ότου αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές καυσίμων, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην τσέπη του καταναλωτή και των επιχειρήσεων. Ομοίως, συζητείται και η προοπτική παράτασης και διεύρυνσης του επιδόματος καυσίμων πέραν του τριμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Ξεπέρασαν τις 240.000

Fuel Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το επίδομα καυσίμων - Ξεπερνούν τις 100.000 οι αιτήσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων από Τρίτη του Πάσχα – Βήμα βήμα η διαδικασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider