Στις ράγες τα πρώτα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις ράγες τα πρώτα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά
ananewasimes
Με το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και για το πλαίσιο μονάδων αποθήκευσης, το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση μέχρι δέκα συστημάτων, ισχύος από 0,5 έως 1 MW το καθένα.

Τις πρώτες πιλοτικές εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών στη θάλασσα δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω σχετικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο με αντικείμενο τη δεύτερη φάση της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και το πλαίσιο ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εν λόγω ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για τη χωροθέτηση, την αδειοδότηση, εγκατάσταση και τη λειτουργία μέχρι δέκα Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα θα έχει ισχύ από 0,5 έως 1 MW.

Τα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά θεωρούνται ένας ανερχόμενος νέος «πράσινος» κλάδος, δίνοντας λύση στην ανάπτυξη «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες χερσαίες εκτάσεις για αυτό τον σκοπό. Παρά το γεγονός ότι οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν αντίξοο περιβάλλον για τα ηλιακά πάνελ και τον υπόλοιπο εξοπλισμό, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει συστήματα με διάρκεια «ζωής» έως 30 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τα φωτοβολταϊκά στη θάλασσα έχουν 5-10% μεγαλύτερη απόδοση από τα χερσαία συστήματα. Ο λόγος είναι πως το νερό διατηρεί χαμηλές τις θερμοκρασίες τους, ενώ παράλληλα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία, με συνέπεια να αυξάνει την ηλεκτροπαραγωγή.

Διοικητικά οριζόμενη αποζημίωση

Για τη χωροθέτηση ενός πλωτού φωτοβολταϊκού, ο επενδυτής θα υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη θαλάσσια και τη χερσαία έκταση που σχεδιάζει να δεσμεύσει. Η Διεύθυνση θα διαβιβάσει την αίτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, μαζί με τις γνώμες που υπέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Για την ανάπτυξη του συστήματος, είναι επίσης απαραίτητο να εκδοθεί Ενιαία Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η αίτηση για την οποία θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, για την κατακύρωση τιμής αναφοράς. Αντίθετα, η ταρίφα τους θα είναι διοικητικά οριζόμενη και η οποία θα προσδιορισθεί με Υπουργική Απόφαση. Η αποζημίωσή τους θα διέπεται από το καθεστώς Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης, με τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να εκμεταλλεύεται έως δύο πλωτά φωτοβολταϊκά, υπογράφοντας Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης. Μάλιστα, το όριο αυτό ισχύει και για την έμμεση συμμετοχή στην κυριότητα ενός τέτοιου συστήματος, μέσω της συμμετοχής στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider