Στην τελική ευθεία οι δύο ΣΔΙΤ μονάδες αποβλήτων σε Αττική (Φυλή) – Πειραιά (Σχιστό)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι δύο ΣΔΙΤ μονάδες αποβλήτων σε Αττική (Φυλή) – Πειραιά (Σχιστό)
Επισήμως στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου εισέρχονται οι δύο διαγωνισμοί συνολικού ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ. «Πράσινο φως» από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.

Στο επόμενο στάδιο και επισήμως, δηλαδή του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπως προανήγγειλε προ ημερών το insider.gr, εισέρχονται οι δύο διαγωνισμοί για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής (σε Φυλή και Σχιστό), συνολικού ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ, που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, η οποία συνεδρίασε για τα θέματα αυτά προχτές Τρίτη 12 Απριλίου, ενέκρινε το τεύχος πρόσκλησης συμμετοχής σε διάλογο (η Β1 φάση) του δημόσιου διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση των συμβάσεων ΣΔΙΤ τόσο του έργου για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην Αττική, προϋπολογισμού 461,2 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Φυλής μέσω ΣΔΙΤ και την αντίστοιχης ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας περιφέρειας Πειραιά στην περιοχή του Σχιστού, προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις διαδικασίες έχουν τα 5 σχήματα που προκρίθηκαν από την α’ φάση του διαγωνισμού. Για τα 2 ΣΔΙΤ ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt). Αυτά τα σχήματα προχωρούν στη φάση του διαλόγου με την αναθέτουσα αρχή (ΕΔΣΝΑ) όπου και θα καθοριστούν τεχνικά, νομικά και χρηματοοικονομικά – χρηματοδοτικά θέματα και λύσεις που προσφέρει η αγορά κ.α. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας που θα χρειαστεί κάμποσους μήνες, θα έρθει το στάδιο των τελικών προσφορών με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και το ΥΠΕΝ να ευελπιστούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εντός του 2022.

Όπως προ ημερών υπογράμμισε και ο κ. Πατούλης, «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, εφόσον στη φάση αυτή θα οριστικοποιηθούν τα κομβικά στοιχεία των τεχνολογικών επιλογών και τα χρηματο-οικονομικά στοιχεία και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών».

ΜΕΑ Αττικής: Όπως αναφέρονταν στις προκηρύξεις, το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως 30 έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο 3 έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 450.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

ΜΕΑ Πειραιά: Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ» για να καλύψει ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως είκοσι εννέα (29) έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο (2) έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 250.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider