Πώς «τσουλάνε» οι μονάδες αποβλήτων ύψους 870 εκατ. ευρώ στην Αττική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «τσουλάνε» οι μονάδες αποβλήτων ύψους 870 εκατ. ευρώ στην Αττική
Ποιες εξελίξεις αναμένονται για τις δύο ΜΕΑ σε Φυλή και Σχιστό που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ και για το project στο Γραμματικό. Ποια είναι τα έργα. Τα μεγάλα γκρουπ που διεκδικούν τις «χρυσές» συμβάσεις.

Τις εξελίξεις στο μέτωπο της προώθηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων – απορριμμάτων στην Αττική, συνολικού ύψους περίπου 870 εκατ. ευρώ προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από το Delphi Economic Forum. Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην Αττική, προϋπολογισμού 461,2 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Φυλής μέσω ΣΔΙΤ και την αντίστοιχης ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας περιφέρειας Πειραιά στην περιοχή του Σχιστού, προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ, όπως και για τη μονάδα στο Γραμματικό (δημόσιος διαγωνισμός άνω των 110 εκατ. ευρώ). Ο βασικός στόχος για το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Αττικής και τον αρμόδιο φορέα ΕΔΣΝΑ παραμένει να δημοπρατηθούν οι μονάδες εντός του 2022.

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την υπογραφή εντός του έτους της σύμβασης για τη Μονάδα Επεξεργασίας στο Γραμματικό και την άμεση έναρξη της Δεύτερης Φάσης Διαγωνισμών ΣΔΙΤ των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Πειραιά και Κεντρικό Τομέα, όπως μετέδωσε το insider.gr (σε σχετικό θέμα της συναδέλφου Πένη Χαλάτση).

Όπως έγινε γνωστό, και μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται υπογραφή της σχετικής σύμβασης εντός του έτους. Επίσης σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, με την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου για τις Μονάδες εξεργασίας Απορριμμάτων σε Πειραιά και Κεντρικό Τομέα. Όπως υπογράμμισε «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, εφόσον στη φάση αυτή θα οριστικοποιηθούν τα κομβικά στοιχεία των τεχνολογικών επιλογών και τα χρηματο-οικονομικά στοιχεία και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών».

Όπως είχε αποκαλύψει το insider πριν από εβδομάδες, ολοκληρώθηκε η Α’ Φάσης του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση δύο μεγάλων projects μέσω ΣΔΙΤ, μετά τη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι. Ως γνωστόν, τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού αποτελούνται από τον ανταγωνιστικό διάλογο και μετά την ολοκλήρωση αυτού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Μένει να φανεί αν επιβεβαιωθεί η προσδοκία των αρμοδίων για το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει, δηλαδή να προχωρήσουν οι βασικές διαδικασίες εντός του έτους.

Για τα ΣΔΙΤ ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt).

ΜΕΑ Αττικής: Όπως αναφέρονταν στις προκηρύξεις, το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως 30 έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο 3 έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 450.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

ΜΕΑ Πειραιά: Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ» για να καλύψει ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως είκοσι εννέα (29) έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο (2) έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 250.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Για τη μονάδα στο Γραμματικό στις αρχές Δεκεμβρίου υπέβαλαν προσφορές οι κοινοπραξίες Τέρνα – Intrakat – Watt, ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ και Ηλέκτωρ – Μεσόγειος. Το εν λόγω δημόσιο έργο υπό τον τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής» έχει καθυστερήσει επί χρόνια εξαιτίας αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος.

Όπως και παλιότερα είχε αναδείξει το insider.gr., πρόκειται για έργα και διαδικασίες που «τραβούν» επί πολλά έτη, υπάρχουν αντιδράσεις για χωροθετήσεις αλλά και για το μέγεθος των μονάδων, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς θα γίνει στη Φυλή με δεδομένο ότι ο δήμαρχος της περιοχής δεν συμφωνεί με την κατασκευή μια μεγάλης ΜΕΑ. Πάντως, πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μεν σημαντικές καθυστερήσεις και αντιδράσεις, ωστόσο, υπάρχει και πολιτική όπως και… αυτοδιοικητική βούληση τελικά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Βέβαια, εκτός από αντιδράσεις κατοίκων και Δήμων, υπάρχουν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Αττική έχει μείνει χωρίς νέες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων για σχεδόν 20 έτη και υπογράμμισε ότι με δυναμικές παρεμβάσεις και με στόχο να σταματήσει η Αττική να είναι ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων γίνονται ουσιαστικά βήματα όπως:

  • Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η μετατροπή του υφιστάμενου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων σε υπερσύγχρονο Πράσινο Εργοστάσιο
  • Η επικαιροποίηση του τεχνολογικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η δημοπράτηση του έργου της μονάδας επεξεργασίας του Γραμματικού. Το έργο είχε ήταν κολλημένο και η χώρα μας βρισκόταν υπό την απειλή βαρύτατου προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η ένταξη δύο έργων με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα για δύο νέες υποδομές. Τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα με προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκ. ευρώ και τη μονάδα που θα εξυπηρετεί την περιφερειακή ενότητα του Πειραιά και τα νησιά με προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ.

Επί της ουσίας, ο περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δημοπράτησής τους 4 μεγάλα έργα. Το πρώτο είναι η αλλαγή σε «πράσινη» μονάδα του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στα Άνω Λιόσια, ένα έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, το δεύτερο αφορά στη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό για το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης «βρισκόμαστε στη διαδικασία ανακοίνωσης αναδόχων και αν δεν υπάρχει άλλη ένσταση θα γίνει συμβασιοποίηση μέσα στο έτος». Επιπλέον, δημιουργούνται δύο ΣΔΙΤ για τον Κεντρικό Τομέα και το Σχιστό, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται στη β’ φάση και βαίνει προς ολοκλήρωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γραφάκος για μονάδες διαχείρισης αποβλήτων: Κοντά σε συμφωνία για επέκταση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Τι «τρέχει» με τις μονάδες απορριμμάτων άνω των 870 εκατ. ευρώ στην Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider