Γερμανία: «Χτύπημα» 220 δισ. ευρώ θα φέρει διακοπή του ρωσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Χτύπημα» 220 δισ. ευρώ θα φέρει διακοπή του ρωσικού αερίου
Η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2022 αναμένεται στο 2,7% από 4,8% προηγουμένως. Η διακοπή του ρωσικού αερίου θα πυροδοτήσει «απότομη ύφεση».

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες, ενώ βιώνει τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει σε έκθεσή της ομάδα γερμανικών οικονομικών ερευνητικών ιδρυμάτων (DIW Berlin, Ifo, IfW Kiel, IWH και RWI).

Η ομάδα αυτή προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας για το 2022 στο 2,7% από 4,8% προηγουμένως. Για το 2023, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%. Η έκθεση αποδίδει την επιδείνωση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη χειρότερη από την αναμενόμενη πορεία της πανδημίας το περασμένο χειμερινό εξάμηνο.

«Η ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19 επιβραδύνεται, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά παραμένει σε τροχιά», ανέφεραν τα ινστιτούτα στην έκθεσή τους.

«Αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η γερμανική οικονομία θα υποστεί απότομη ύφεση», δήλωσε στην έκθεση ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας στο Kiel Institute.

Η σωρευτική απώλεια στο ΑΕΠ το 2022 και το 2023 σε περίπτωση διακοπής της παροχής είναι πιθανό να ανέλθει στα περίπου 220 δισ. ευρώ (238,2 δισ. δολάρια), που ισοδυναμεί με πάνω από το 6,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.

Στο βασικό σενάριο, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2022 και σε περίπτωση διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού κατά 1,9%. Το 2023, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1% και να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε περίπτωση διακοπής της προσφοράς.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι 6,1% το 2022, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών. Σε περίπτωση διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού, θα αυξανόταν έως και το 7,3%, καταγράφοντας ρεκόρ στη μεταπολεμική Γερμανία.

Τέλος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί από 5,7% το προηγούμενο έτος σε 5% το 2022 και το 2023. Ωστόσο, το δυσμενές σενάριο προβλέπει 5,2% το 2022 και 6% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

Μέτοχος της Twitter μηνύει τον Έλον Μασκ - «Καθυστέρησε να αποκαλύψει το μερίδιο που απέκτησε»

Γερμανία: «Ανεπιθύμητος» στο Κίεβο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

gazzetta
gazzetta reader insider insider