Eurogroup: Καλωσόρισμα της πρότασης Ισπανίας-Ολλανδίας για αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Καλωσόρισμα της πρότασης Ισπανίας-Ολλανδίας για αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων
Το Eurogroup, αναγνώρισε τις σημαντικές επιπτώσεις της σύρραξης στην ανατολική Ευρώπη σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

To Eurogroup σήμερα καλωσόρισε την κοινή πρόταση Ισπανίας-Ολλανδίας για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες για την αντιμετώπιση του χρέους, όπως τονίστηκε κατά την απόψινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, προαναγγέλθηκε η έκτακτη σύνοδος του οργάνου τον Μάιο, με αντικείμενο την τραπεζική ένωση, και την απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και τη στεγαστική αγορά της Ευρωζώνης και τις αντίστοιχες πολιτικές που πρέπει να σχεδιαστούν για να καλυφθούν ειδικά οι πλέον ευάλωτοι από τον κίνδυνο οικονομικής αδυναμίας να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης (housing affordability), λόγω της κρίσης και της ανόδου των τιμών

Κατά την συνέντευξη Τύπου, επισημάνθηκε η πρόβλεψη για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης, εκτιμώντας τις επιπτώσεις του πολέμου και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις οικονομίες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του οργάνου Πασκάλ Ντόναχιου.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης, εκτιμώντας τις σοβαρές συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, προβλέπουν μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης την ίδια στιγμή που για πολλές χώρες προβλέπουν πως θα παραμείνουν σε θετικό ρυθμό.

Το Eurogroup, ωστόσο, αναγνώρισε τις σημαντικές επιπτώσεις της σύρραξης στην ανατολική Ευρώπη σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, με τον Πασκάλ Ντόναχιου να τονίζει την ανάγκη η δημοσιονομική πολιτική να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις.

Σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και στην αυριανή συνάντηση του Ecofin όπου θα τεθούν στο τραπέζι και οι νέες κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία, ενώ προανήγγειλε πως θα υπάρξει και η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την τραπεζική ένωση.

Πληθωρισμός

Αν και επισημαίνεται πως ο πόλεμος οδήγησε στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ωστόσο το Eurogroup τονίζει πως, ακόμη, δεν έχει εισχωρήσει στους μισθούς, αν και τα μεγέθη θα παρακολουθούνται και στην συνέχεια.

Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι από την πλευρά του υπογράμμισε πως προς στιγμή δεν παρατηρούνται δευτερογενείς επιδράσεις από τον πληθωρισμό -ο οποίος οφείλεται κυρίως στην άνοδο της ενέργειας και γι' αυτό έχει αποκτήσει μια πιο «ευρεία βάση»- αλλά είναι άγνωστο το πως θα εξελιχθεί γιατί είναι άγνωστη και η διάρκεια του πολέμου. «Αναμένουμε την πιθανότητα δευτερογενών επιδράσεων, αν και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ταυτόχρονα σημαντικές πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις» ενώ φρόντισε να προειδοποιήσει πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια, αν και θα χρειαστεί χρόνος να δημιουργηθούν σχέσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους.

Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο Επίτροπος τόνισε πως η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση, ωστόσο, ο προηγούμενος στόχος για ανάπτυξη 4% μοιάζει μάλλον απραγματοποίητος.

Για το ίδιο σημείο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το β' τρίμηνο να σημειωθεί συρρίκνωση του ΑΕΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνολικά όλο το 2022 θα είναι αρνητικό.

Ψηφιακό ευρώ

Όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ ο Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε πως θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής για μικρότερες συναλλαγές, αλλά δεν θα επιτρέψει την πλήρη ανωνυμία.

Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη επίσημες αποφάσεις απόφαση εάν θα εκδοθεί το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας η ΕΕ εξετάζει ήδη πώς να συνδέσει την καινοτομία στις πληρωμές με τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος, τόσο για το ψηφιακό ευρώ όσο και για τα κρυπτονομίσματα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε νέα μορφή για το ευρώ θα πρέπει να «ανταποκρίνεται στις ανησυχίες περί ιδιωτικότητας», τόνισε ο Ντόναχιου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο - Συναντήσεις του Σταϊκούρα με Ρέγκλινγκ και Χόγιερ

«Καμπανάκι» από Eurogroup για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία

Ραντεβού Σταϊκούρα με Regling- H ατζέντα του eurogroup

gazzetta
gazzetta reader insider insider