Αέριο: H δεύτερη πλωτή μονάδα της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη που ανέφερε και ο πρωθυπουργός

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: H δεύτερη πλωτή μονάδα της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη που ανέφερε και ο πρωθυπουργός
Αίτηση στη ΡΑΕ χορήγησης άδειας για μία δεύτερη πλωτή «πύλη» εισόδου LNG κατέθεσε η Gastrade, η οποία ήδη υλοποιεί στην περιοχή το πρώτο ανάλογο έργο. Σχετική αναφορά έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μιλώντας στην Ολομέλεια για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. 

Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χορήγηση άδειας για δεύτερη πλωτή μονάδα αερίου στην Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε η Gastrade. Πρόκειται για τη δεύτερη «πύλη εισόδου» αερίου που δρομολογεί η εταιρεία στην περιοχή, καθώς βρίσκεται ήδη σε κατασκευή το πλωτό FSRU που θα εγκαταστήσει η Gastrade ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Αναφορά στο νέο σχέδιο της εταιρείας έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, μιλώντας στην Ολομέλεια για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. «Η χώρα προτίθεται να προχωρήσει, με ιδιωτικά κεφάλαια, στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, FSRU, στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε χαρακτηριστικά, εντάσσοντας το εν λόγω σχέδιο στις κινήσεις της Ελλάδας για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με καύσιμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gastrade, το νέο Ανεξάρτητο Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Το «ΑΣΦΑ Θράκης» θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή. «Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για την πρώτη πλωτή «πύλη εισόδου» LNG, τον «Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης», η Gastrade έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου. Το έργο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου. Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η κα Ελμίνα Κοπελούζου (Ιδρύτρια Μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ με 20% ο κάθε ένας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider