Πρακτικά Fed: «Ετοιμότητα» για πιο δραστικές κινήσεις αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: «Ετοιμότητα» για πιο δραστικές κινήσεις αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Aρκετοί από τους αξιωματούχους της δήλωσαν έτοιμοι να στηρίξουν πιο σύντομες ενέργειες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια υποχώρησης.

Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν έτοιμοι στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της FOMC για να ξεκινήσουν την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε assets στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λέγοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο.

Η αύξηση των επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα «έλθουν» σύντομα και είπαν ότι η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων θα μπορούσε να γίνει πιο επιθετικά.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι, υπό το φως του τρέχοντος υψηλού επιπέδου των τίτλων που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια σημαντική μείωση του μεγέθους του ισολογισμού θα ήταν πιθανώς κατάλληλη», ανέφερε η σύνοψη της συνεδρίασης.

Η FOMC αποφάσισε μετά τη διήμερη συνεδρίαση ότι δεν θα αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, αλλά έδειξε εμφατικά ότι αναμένεται μια αύξηση από τον Μάρτιο.

Παρά τον φαινομενικά «γερακίσιο» τόνο, οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειες μετά τη δημοσίευση των πρακτικών.

Η μείωση του ισολογισμού

Επιπλέον, η επιτροπή όρισε διαδικασίες για το πώς θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της, ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, ο οποίος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα που αγόρασε σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επιτόκια και να τονώσει την ανάπτυξη.

Ο Μάρτιος είναι επίσης ο μήνας κατά τον οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αν και ορισμένα μέλη στη συνάντηση ήλπιζαν σε μια ταχύτερη ολοκλήρωση. Αντίθετα, η FOMC χάραξε μια πορεία στην οποία η Fed θα αγοράσει 20 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα τον επόμενο μήνα και σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε MBS.

«Μερικοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να τερματιστούν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της Επιτροπής νωρίτερα για να σταλεί ένα ακόμη ισχυρότερο μήνυμα ότι η Επιτροπή δεσμεύτηκε να μειώσει τον πληθωρισμό», αναφέρεται στα πρακτικά.

Κεντρικό ζήτημα ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα πρακτικά. Ο όρος αναφέρεται 73 φορές στην περίληψη, με τα μέλη να λένε ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν ισχυρότερες και πιο επίμονες από ό,τι περίμεναν.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό συνέχισαν να υπερβαίνουν σημαντικά τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής και ο αυξημένος πληθωρισμός επέμεινε περισσότερο από ό,τι περίμεναν, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα μέλη της FOMC σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται πέρα από τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία και στην ευρύτερη οικονομία.

«Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι μια επιβάρυνση για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εκείνα που είναι λιγότερο ικανά να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για βασικά αγαθά και υπηρεσίες», αναφέρουν τα πρακτικά.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα πρακτικά της Fed αναμένεται να ρίξουν φως σε αυξήσεις επιτοκίων και στη μείωση του ισολογισμού της

gazzetta
gazzetta reader insider insider