ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση της μαρίνας Mega Yachts στην Κέρκυρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση της μαρίνας Mega Yachts στην Κέρκυρα
Τι αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού του περιφερειακού asset. Θα εξυπηρετεί 98 θαλαμηγούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε χτες διεθνή διαγωνισμό δύο φάσεων για την ανάδειξη επενδυτή στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Κέρκυρας (Μαρίνα Mega Yachts), επιβεβαιώνοντας όσα πρόσφατα μόλις ανέφερε το insider.gr για επικείμενες εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο εντός του Φεβρουαρίου. Η διάρκεια της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης θα είναι ίση με τριάντα πέντε (35) χρόνια τουλάχιστον, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρείας μέλους του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων με σημαντικό τοπικό αποτύπωμα και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη της μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής στην Κέρκυρα έρχεται σε συνέχεια της συντονισμένης προσπάθειας του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων του χαρτοφυλακίου του, έχοντας ήδη σε εξέλιξη τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μαρίνα Πύλου και τη μαρίνα Ιτέας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη προκήρυξη, η αδειοδοτημένη 7 Μαρίνα χωροθετείται δυτικά του λιμένα, πλησίον του Σταθμού Επιβατών. Δύναται να εξυπηρετεί 98 Yachts μέχρι 140 μ. και έχει Χερσαία Ζώνη 39.400 τ.μ., ενώ με την προβλεπόμενη επέκταση η Μαρίνα θα καλύψει χερσαία ζώνη περίπου, κατά μέγιστο, 100.000 τ.μ.. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος έως τις 18η Απριλίου 2022. Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Ά φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β φάση).

Ο φορέας διαχείρισης του Τουρ. Λιμένα είναι ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε.. Το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης είναι 39.400,00 τ.μ. Το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης είναι 237.000,00 τ.μ. Το εμβαδόν των δημιουργούμενων προσχώσεων σύμφωνα με τη μελέτη είναι 19.750,00 τ.μ. Η δυναμικότητα του λιμένα είναι 98 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής (θαλαμηγούς), με μέγιστο μήκος (LOA) 140 μέτρων. Εξ αυτών, το 50% θα είναι έως 30 μ. μήκος και 8 μ. πλάτος, ενώ 20 θα είναι από 30 έως 40 μέτρα, άλλες 17 έως 50μ., 5 θέσεις για 60-70 μ. και 2 για πάνω από 140 μέτρα μήκος. Οι χρήσεις περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα, γυμναστήριο, 2 γήπεδα τένις, σούπερ μάρκετ, εγκαταστάσεις συντήρησης σκαφών, πύργο ελέγχου, εστιατόριο, γραφεία, Τελωνεία, Κέντρο υγείας, μπαρ, πρατήριο καυσίμων, συλλογή αποβλήτων κ.λπ., συνολικού εμβαδού άνω των 39 χιλ. τ.μ. και με μέγιστη συνολική κάλυψη 7.800 τ.μ.

Η θέση του τουριστικού λιμένα για χωροθέτηση βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμένα Κέρκυρας (περιοχή «Κεφαλομάντουκο»), στη δυτική πλευρά του προσήνεμου μώλου κοντά στο νέο επιβατικό σταθμό. Συγκεκριμένα δημιουργείται λιμενολεκάνη ορθογωνικού σχήματος διαστάσεων 390X320 μ., η είσοδος στη λιμενολεκάνη διαμορφώνεται στα βορειοδυτικά ενώ το στόμιο έχει ελεύθερο πλάτος 140 μ. και εξασφαλίζεται κύκλος ελιγμών διαμέτρου 200 μ. περίπου.

Οι προτεινόμενες λειτουργίες και χρήσεις της χερσαίας ζώνης ανά οικοδομικό τετράγωνο είναι οι ακόλουθες:

  • Κτίριο που στεγάζει τα γραφεία διοίκησης της Μαρίνας και τις λοιπές υπηρεσίες (λιμενικό σταθμό, τελωνείο, ιατρείο κ.λπ.), ένα συγκρότημα χώρων υγιεινής (WC, ντους, πλυντήρια), καθώς και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
  • Ξενοδοχειακό συγκρότημα με τις υποστηρικτικές του λειτουργίες (πισίνα, υπαίθριους χώρους αναψυχής κ.λπ) και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων (μέγιστο ποσοστό κάλυψης 34%, συντελεστής δόμησης 0,55, εμβαδόν 7.095 τ.μ., μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 3.900 τ.μ.).
  • Το Ο.Τ.3 περιλαμβάνει τον πύργο ελέγχου, το εστιατόριο με τους υπαίθριους χώρους του (πέργκολες), καθώς και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων (μέγιστη κάλυψη 16%, συντελεστής δόμησης 0,20, συνολικό εμβαδόν 2.524 τ.μ., μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 500 τ.μ.).
  • To O.T.4 περιλαμβάνει το αναψυκτήριο μπαρ με τους υπαίθριους χώρους του (πέργκολες), καθώς και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
  • To O.T.5 περιλαμβάνει το φυλάκιο εισόδου, το κτίριο υποστήριξης των αθλητικών δραστηριοτήτων (με γυμναστήριο, αποδυτήρια και χώρους υγιεινής), δύο γήπεδα tennis, to super market, καθώς και τον κύριο και ένα δευτερεύοντα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
  • Το Ο.Τ.6 περιλαμβάνει ένα συγκρότημα καταστημάτων (ναυτιλιακών ειδών, εμπορικά κ.λπ.) με τις σχετικές υπαίθριες διαμορφώσεις (πεζόδρομο, πέργκολες, κ.λπ. – μέγιστη κάλυψη 31%, συντελεστής δόμησης 0,31, εμβαδόν 1.459 τ.μ., μ΄΄μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 450 τ.μ.).
  • To O.T.7 περιλαμβάνει ένα συγκρότημα καταστημάτων (ναυτιλιακών ειδών, εμπορικά κ.λπ.) με τις σχετικές υπαίθριες διαμορφώσεις (πεζόδρομο, πέργκολες, διακοσμητικά στοιχεία με νερό κ.λπ.), ένα συγκρότημα χώρων υγιεινής (WC, ντους, πλυντηρίων), καθώς και χώρο στάθμευσης οχημάτων (κάλυψη 24%, συντελεστής δόμησης 0,24, εμβαδόν 3.053 τ.μ., μέγιστη εκμετάλλευση 715 τ.μ.).
  • To O.T.8 περιλαμβάνει τον υπαίθριο χώρο συντήρησης/επισκευής μικρών σκαφών, το κτιριακό συγκρότημα στεγασμένης συντήρησης/επισκευής σκαφών, αποθηκών, κεντρικού υποσταθμού ρεύματος και αντλιοστασίου, καθώς και χώρο για την κατασκευή υπόγειων δεξαμενών νερού για ύδρευση - άρδευση, πυρόσβεση καθώς και υπόγειας δεξαμενής συγκέντρωσης λυμάτων (κάλυψη έως 38%, συντελεστής δόμησης 0,38, εμβαδόν 1.876 τ.μ., μέγιστη εκμετάλλευση 700 τ.μ.).
  • Στο ακρομώλιο του υπήνεμου μώλου δημιουργείται σταθμός καυσίμων, χώρος παραλαβής λυμάτων των σκαφών καθώς και δεξαμενή συγκέντρωσης ελαιωδών καταλοίπων.
  • Parking για 260 θέσεις στάθμευσης
  • Πράσινο και δενδροφυτευμένοι χώροι.

Συνολικό εμβαδόν χερσαίας ζώνης Μαρίνας: 39.400 μ2

Μέγιστο συνολικό εμβαδόν εκμεταλλεύσεων: 7.800 μ2

Πραγματοποιούμενος συντελεστής δόμησης: 7.800/39.400= 0,20

Μέγιστο συνολικό εμβαδόν κάλυψης: 5.505 μ2

Πραγματοποιούμενος συντελεστής κάλυψης: 5.505/39.400= 0.14

Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και δικτύων για την εξυπηρέτηση των κτιρίων και των υποδομών της χερσαίας ζώνης, καθώς και των σκαφών που θα ελλιμενίζονται στη Μαρίνα. Τα δίκτυα και οι Η/Μ εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας θα συνδεθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με τα υπάρχοντα δίκτυα της πόλης της Κέρκυρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής στην Κέρκυρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider