Σταϊκούρας για ΛΑΡΚΟ: Η λογιστική αξία της εταιρείας είναι αρνητική περί τα 600 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας για ΛΑΡΚΟ: Η λογιστική αξία της εταιρείας είναι αρνητική περί τα 600 εκατ. ευρώ
«Τις επόμενες ώρες, υποβάλλονται στους υποψήφιους επενδυτές τα τελικά σχέδια συμβάσεων» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκόυρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου.

Ο κ. Σταϊκούρας -μεταξύ άλλων- σημείωσε πως «η καθαρή θέση της εταιρείας ήταν αρνητική 407 εκατ. ευρώ, και αν συμπεριληφθούν σε αυτή και οι κρατικές ενισχύσεις, τότε η λογιστική αξία είναι αρνητική περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εμπορική αξία της εταιρείας, αυτή για να προσδιοριστεί θα πρέπει κάποιος να εξετάσει το σύνολο των ταμειακών ροών που θα επιτύχει η εταιρεία στο μέλλον.

Προκειμένου η εταιρεία να έχει θετικές ταμειακές ροές θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε να καταστεί η παραγωγική βάση της ανταγωνιστική, και να πουλάει σε τιμές πάνω από το κόστος, για να βγάζει κέρδος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Επιπλέον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες υπό το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να δημοσιοποιηθούν εκτιμώμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων».

Μιλώντας για το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «τις επόμενες ώρες, υποβάλλονται στους υποψήφιους επενδυτές τα τελικά σχέδια συμβάσεων για τους δύο ανεξάρτητους παράλληλους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντός διαστήματος 30 ημερών.

Παράλληλα, τακτοποιούνται μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα από τα συναρμόδια υπουργεία σε θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αδειών λειτουργίας, αυθαίρετων κτισμάτων κ.ά., προκειμένου να μην αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη του βέλτιστου τιμήματος και στους δύο διαγωνισμούς και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επίσης, η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, αναζητά τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Σταϊκούρα - εργαζόμενων ΛΑΡΚΟ: Κάλεσμα σε κινητοποίηση στις 13 Φλεβάρη

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider