Στα €39 η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, στα 65€/MWh για επιχειρήσεις - Ίδια με τον Ιανουάριο η ελάφρυνση στο αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα €39 η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, στα 65€/MWh για επιχειρήσεις - Ίδια με τον Ιανουάριο η ελάφρυνση στο αέριο
Μέτρα συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου», είπε. Παράταση για το Εξοικονομώ έως τις 15 Μαρτίου.

Μέτρα συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τον Φεβρουάριο στις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Όπως τόνισε ο υπουργός, συνυπολογίζοντας τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν τον τρέχοντα μήνα, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των καταναλωτών. «Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε.

Μέση ενίσχυση 39 ευρώ τον Φεβρουάριο για οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, σύμφωνα με τον υπουργό, και τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα καλύψει τις κύριες κατοικίες, οι οποίες ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δοθεί κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει σε 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για την κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση είναι 170 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Επομένως η ενίσχυση αγγίζει τα 51 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Ελάφρυνση 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι αγγίζουν τους 540.000, η επιδότηση είναι στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως παρόχου, κατανάλωσης και εισοδήματος. Παράλληλα, θα υπάρξει έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επίσης ύψους 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει πως η συνολική ελάφρυνση για τον τρέχοντα μήνα είναι 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Ανάλογη ήταν η ενίσχυση και τον Ιανουάριο.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Ενίσχυση στο ρεύμα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για επιχειρήσεις

Για τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, και συγκεκριμένα για τα κυμαινόμενα συμβόλαια (δηλαδή με ρήτρα αναπροσαρμογής) η μοναδιαία ενίσχυση καθορίζεται στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κατανάλωσης, όπως ίσχυσε και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ύψος του μέτρου αγγίζει τα 133 εκατ. ευρώ.

Στα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, η επιδότηση θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα παρασχεθεί σε όλους τους μη οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους της επιχείρησης, τζίρου, και αριθμού εργαζομένων. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα. Η επιδότηση είναι ελαφρώς μικρότερη από τον Ιανουάριο, όταν είχαν παρασχεθεί 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο ψηλές τιμές φυσικού αερίου»

«Η κυβέρνηση για έκτο συνεχόμενο μήνα εξακολουθεί να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τη διακύμανση των τιμών και προσαρμόζουμε ανάλογα τις ενισχύσεις», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Όπως συμπλήρωσε, αν και η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει μία ελαφρά αποκλιμάκωση τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώνεται στα 221,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η τιμή αυτή είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σχεδόν σε 5πλάσια επίπεδα έναντι του 2021.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες της ενεργειακής κρίσης», πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική ενίσχυση και των τιμών πετρελαίου.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο. Η τιμή του Μπρέντ κινείται στα 92,2 δολάρια το βαρέλι. «Ανάλογα επίπεδα τιμών πετρελαίου είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2014», υπογράμμισε.

Παράταση του «Εξοικονομώ»

Οι πόροι για τα μέτρα στήριξης του Φεβρουαρίου προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, πέρα από τις άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά παράλληλα σε δράσεις για την έμμεση ελάφρυνση των νοικοκυριών, μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, το οποίο θα τρέξει τους επόμενους μήνες. Η αντικατάσταση του εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνάει ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την παράταση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Μαρτίου. Όπως σημείωσε, έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά.

«Με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, επιβεβαιώνουμε την δέσμευση της Κυβέρνησης ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider