ΔΝΤ: Αναθεώρηση επί τα χείρω για την παγκόσμια ανάπτυξη - Χαμηλότερα «βλέπει» ΗΠΑ και Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Αναθεώρηση επί τα χείρω για την παγκόσμια ανάπτυξη - Χαμηλότερα «βλέπει» ΗΠΑ και Κίνα
Tο ΔΝΤ είπε ότι αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αποδυναμωθεί από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 – με το φετινό ποσοστό να είναι μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, οι «αναταράξεις» στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο υψηλότερος πληθωρισμός εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Στην καθυστερημένη έκθεσή του για το παγκόσμιο οικονομικό οutlook, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αποδυναμωθεί από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 – με το φετινό ποσοστό να είναι μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

«Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει το 2022 σε πιο αδύναμη θέση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», σημειώνει η έκθεση, τονίζοντας «καθοδικές εκπλήξεις», όπως η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η επακόλουθη αστάθεια της αγοράς, από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Οι αναθεωρημένες προοπτικές καθοδηγούνται από τις μειώσεις της ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε ΗΠΑ και Κίνα.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν 4,0% το 2022, 1,2% χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, καθώς η Fed κινείται να αποσύρει τη νομισματική της πολιτική στήριξης, έστω και αν τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας ακόμα επιβαρύνουν την οικονομία. Η επικαιροποιημένη προοπτική αφαίρεσε επίσης το πακέτο του Προέδρου Μπάιντεν Build Back Better από την αρχική πρόβλεψή του μετά την αποτυχία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% φέτος, σημειώνοντας πτώση 0,8% από προηγούμενες εκτιμήσεις εν μέσω αναταραχών που προκλήθηκαν από την πολιτική της για «μηδενικό Covid», καθώς και από την κρίση μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων της.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Επιπλέον, τα αυξανόμενα κρούσματα σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας επηρέασαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη παγκοσμίως, κυρίως στη Βραζιλία, τον Καναδά και το Μεξικό.

Το ΔΝΤ είπε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός πρόκειται να διατηρηθεί για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υποχωρήσει αργότερα φέτος, «καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης μειώνονται το 2022 και η νομισματική πολιτική στις μεγάλες οικονομίες ανταποκρίνεται».

Προοπτικά, η έκθεση αναβάθμισε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το 2023 κατά 0,2% στο 3,8%. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εκτίμηση αποκλείει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης της Covid και είπε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια και υγειονομική περίθαλψη.

«Η πρόβλεψη εξαρτάται από την πτώση των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα βελτιωθούν παγκοσμίως και οι θεραπείες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές», ανέφερε.

«Η έμφαση σε μια αποτελεσματική παγκόσμια στρατηγική για την υγεία είναι πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider