Λέιν (ΕΚΤ): Επιπλέον πρωτοβουλίες αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Επιπλέον πρωτοβουλίες αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Την πρόθεση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμείνει πάνω από τα επίπεδα που έχουν θέσει ως στόχο οι ευρωπαϊκές αρχές, επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Την πρόθεση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμείνει πάνω από τα επίπεδα που έχουν θέσει ως στόχο οι ευρωπαϊκές αρχές, επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, αν και ο κ. Λέιν δεν θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο την παραμονή του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί, εντούτοις υπογράμμισε πως σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο, οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ στο πεδίο των επιτοκίων και των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα αναπροσαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2%.

Μιλώντας σε λιθουανικό μέσο ενημέρωσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ επανέλαβε πως «οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας έχουν ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% μεσοπρόθεσμα», ενώ τόνισε πως μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι σε περίπτωση επιμονής του πληθωρισμού είναι ο τερματισμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

«Μόνο μετά από ένα τέτοιο σενάριο η ΕΚΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί πιθανή την επιβεβαίωση των δυσοίωνων προβλέψεων. «Θεωρώ λιγότερο πιθανό ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερά αρκετά πάνω από το 2%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέιν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στο 5% τον Δεκέμβριο, ωστόσο, η ΕΚΤ εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν στο 2% ως το δ' τρίμηνο του 2022, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για έναν υπερβολικά αισιόδοξο στόχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων στα επόμενα δύο χρόνια - Ίσως στο 2024

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 25 ετών ο πληθωρισμός στον Δεκέμβριο - Στο 5%

ΕΚΤ: Αποστάσεις της Λαγκάρντ από τις πολιτικές της Fed - Στο 3,2% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider