Eurogroup: Επί τάπητος τα μέτρα για την αποφυγή χρεοκοπιών - «Μείωση του πληθωρισμού εντός του 2022»

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Επί τάπητος τα μέτρα για την αποφυγή χρεοκοπιών - «Μείωση του πληθωρισμού εντός του 2022»
«Δεν αλλάζει η άποψη μας για το ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, οι αυξημένες τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν εντός του 2022» εκτίμησε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Στις κινήσεις για τα οικονομικά της Ευρωζώνης εντός του 2022 και τις προκλήσεις που έρχονται στο νέο έτος αναφέρθηκαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogoup, Πασκάλ Ντόναχου, ξεκίνησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης λέγοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας μέσα στην πανδημία σε επίπεδο Ευρωζώνης ήταν επαρκή.

«Συζητήσαμε τους πιθανούς κινδύνους για χρεοκοπίες και για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, εν όψει της σταδιακής άρσης των υποστηρικτικών μέτρων που ξεκίνησαν από την αρχή της πανδημίας, καθώς μεταβαίνουμε από τα γενικευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης σε πιο στοχευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης».

Σε σχόλιο του για τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε πολυετές υψηλό για την Ευρωζώνη, ο κ. Ντόναχιου είπε ότι το ζήτημα μπήκε στη συνεδρίαση από ορισμένους υπουργούς, αν και δεν ήταν στην ατζέντα.

«Όπως έχουμε πει, καταλαβαίνουμε τις προκλήσεις, ιδιαίτερα για τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών

Δεν αλλάζει η άποψη μας για το ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, οι αυξημένες τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν εντός του 2022. Είναι υψηλότερος από αυτά που είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά περιμένουμε πως θα υποχωρήσει στην πορεία του έτους» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε πως «σήμερα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας, σε επίπεδο Ευρωζώνης».

Ακόμα, υποστήριξε ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης για την Ευρωζώνη αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν χρειάστηκαν μέχρι και επτά χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

«Αυτή την φορά, ήδη από το τέλος του 2021 είχαμε επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ προ της κρίσης.

Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις μπροστά μας και η σημαντικότερη είναι να μην έχουμε μια καταστροφή στο επίπεδο των κοινωνιών» πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως «συζητήσαμε για την ν αντιμετώπιση της Ευρωζώνης στις προκλήσεις της πανδημίας, που ήταν θετική».

Ακόμα, μιλώντας για το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «είχαμε τον πρώτο γύρο για την τραπεζική ένωση και θα έχουμε πολλές συζητήσεις ακόμα μέσα στο 2022. Ήταν θετικό που σήμερα είχαμε τόσο καλό κλίμα για την τραπεζική ενοποίηση μεταξύ των μελών του Eurogrou».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λίντνερ: Κάλεσμα για επιστροφή σε δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για τους κανόνες της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider