Αποκαλυπτήρια των θέσεων Λίντνερ στο Eurogroup – Το νέο πλέγμα εποπτείας και οι επενδύσεις στο επίκεντρο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια των θέσεων Λίντνερ στο Eurogroup – Το νέο πλέγμα εποπτείας και οι επενδύσεις στο επίκεντρο
Η πρώτη Σύνοδος του Eurogroup για το 2022 που λαμβάνει χώρα σήμερα, αλλά και η συνεδρίαση του Ecofin που ακολουθεί αύριο, δεν έχει επισήμως στην ατζέντα της ελληνικό ζήτημα.

Η πρώτη Σύνοδος του Eurogroup για το 2022 που λαμβάνει χώρα σήμερα, αλλά και η συνεδρίαση του Ecofin που ακολουθεί αύριο, δεν έχει επισήμως στην ατζέντα της ελληνικό ζήτημα. H 13η αξιολόγηση θα συζητηθεί τον Μάρτιο, ενώ για τους επόμενους μήνες τοποθετείται και το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής δανείων.

Ωστόσο, έχει ειδικό ενδιαφέρον και για τα ελληνικά θέματα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα μετέχει η νέα ηγεσία του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και συνολικά 8 νέοι υπουργοί, δίνοντας έτσι μία πρώτη ευκαιρία να φανούν μέσα από τα θέματα που θα συζητηθούν οι θέσεις τους στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη νέα δημοσιονομική (και όχι μόνο) αρχιτεκτονική της ΕΕ.

Επίσης, στην αυριανή Σύνοδο των «27» υπό την προεδρία του Γάλλου Μπρούνο Λεμέρ δίδεται ειδική σημασία στην ατζέντα που εκτείνεται από την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, έως το συντονισμό της εποπτείας το 2022 αλλά και τις προτεραιότητες της Γαλλικής προεδρίας (σ.σ. η οποία έχει κάνει σαφή τη θέση της στην κοινή επιστολή Ντράγκι - Μακρόν).

Η γερμανική θέση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις πρώτες τοποθετήσεις του μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου έχει αφήσει κάποια (μικρά) σημάδια αισιοδοξίας για τις χώρες του Νότου. Επιμένοντας στην ανάγκη επιστροφής σε δημοσιονομικούς κανόνες αλλά με «παράθυρο» για τη στήριξη των επενδύσεων και αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή σε λογικές προτάσεις» στο θέμα της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στη σύνοδο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οικονομία όπως αποτυπώνεται πλέον με την ενεργειακή κρίση να δείχνει τα δόντια της αλλά και με βάση την πορεία της «Ο».

Τα πορίσματα

Τα πορίσματα που θα συζητηθούν σήμερα είναι πολλά. Τη διαπίστωση ότι λόγω της συντονισμένης αντίδρασης της Ευρώπης η έξοδος από την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η Πανδημία ήταν πιο ομαλή από ότι από την προηγούμενη κρίση του 2008, αλλά και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαμψαν ταχύτερα αλλά με πιο πολλές απώλειες σε όρους απασχόλησης περιλαμβάνει πόρισμα της Κομισιόν που θα συζητηθεί με στόχο τη χάραξη της στρατηγικής του 2022.

Το πόρισμα δίνει έμφαση στα οφέλη από την έγκαιρη και καλά συντονισμένη δράση - τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ – αλλά και στη σημασία των σχημάτων κοινωνικής στήριξης (όπως το Sure) και στην αναγκαιότητα να στηριχθεί μακροπρόθεσμα το σκέλος των επενδύσεων και της αγοράς εργασίας.

Επίσης, στη Σύνοδο θα συζητηθούν οι συστάσεις για το 2022 (σ.σ. σε ξεχωριστό κείμενο) για συνέχιση των στοχευμένων μέτρων στήριξης. Τα οποία πλέον προτείνεται να δομηθούν ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες κάθε κράτους και με γνώμονα το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης.

Θα συζητηθούν επίσης έγγραφα για τις πληγές που αφήνει η Πανδημία στον επιχειρηματικό τομέα και οι προκλήσεις που υπάρχουν ειδικά στο στάδιο απεξάρτησης από τα μέτρα στήριξης. Θα συζητηθούν πιθανά μέτρα διευκόλυνσης της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση.

Στην ατζέντα είναι η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας όσων κρατών πέρασαν από ειδική επιτήρηση όπως η Ελλάδα (με πρόταση για πιο αραιούς ελέγχους που φαίνεται πως γνωρίζει αποδοχή), καθώς και το θέμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Η ελληνική εκπροσώπηση

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και στη σημερινή σύνοδο οι επιδόσεις της ΕΕ θα συζητηθούν και με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κα. Laurence Boone.

Θα εξεταστεί το σχέδιο σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2022, το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδοτική συνδρομή και τη μεταπρογραμματική εποπτεία, η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, η αναθεωρημένη Συνθήκη για τον ESM αλλά και η διασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας για τους πολυεθνικούς ομίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider