Τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν σταματούν τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία για τις φρεγάτες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν σταματούν τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία για τις φρεγάτες
Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο και την ιταλική επενδυτική τράπεζα Banca Akros, η Ελλάδα παρά την δημοσιονομική πίεση, θα τρέξει σε «παράλληλη πίστα» τις συμφωνίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η γαλλική εφημερίδα La Tribune, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες συμβόλαιο για την αγορά τριών φρεγατών “Fdi”.

Πρόκειται για φρεγάτες άμυνας και επέμβασης, προέλευσης και κατασκευής του γαλλικού ναυπηγικού Ομίλου Naval Group, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό αντίπαλο της ιταλικής Fincantieri.

Η συμφωνία πέραν της οικονομικής της πλευράς ενέχει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες και τις τριβές που αναπτύχθηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, με αφορμή την μεταφορά παραγγελίας υποβρυχίων από την Αυστραλία στις ΗΠΑ σε αντικατάσταση σχετικής συμφωνίας με την Γαλλία.

Η συμφωνία για την αγορά των πλοίων από την Naval Group, ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και η τελική υπογραφή αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Σχετικά δημοσιεύματα έχουν υπάρξει από την γαλλική La Tribune, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υπογράψει την οριστική συμφωνία για τις φρεγάτες.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Banca Akros, ήτοι της θυγατρικής της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας της Banco BPM, η παραγγελία στον γαλλικό Όμιλο, δεν αναιρεί την παράλληλη συμφωνία με τις ΗΠΑ…

Η Ελλάδα σύμφωνα με τους αναλυτές της Banca Akros αλλά και της γαλλικής “La Tribune” τρέχει τους τελευταίους μήνες σε «παράλληλη πίστα» τόσο την συμφωνία με την Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την δυνατότητα συμφωνιών με την Ελλάδα για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών της.

Σύμφωνα με αυτή η Lockheed Martin αναμένεται να αναβαθμίσει τα πλοία της κατηγορίας Meko και να πουλήσει τέσσερις μονάδες Multi-Mission Surface Combatants που βασίζονται στην Freedom-Variant Littoral Combat Ship της Fincantieri.

Παράλληλα το Ναυτικό των ΗΠΑ πρόκειται στην βάση της ίδιας συμφωνίας να παραχωρήσει τέσσερα σκάφη που έχουν πρόσφατα αποσυρθεί (παροπλισμένα), σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των αναλυτών της επενδυτικής Banca Akros.

Πράγματι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου ότι ενέκρινε μια πώληση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του αμερικανικού στόλου και έχει ενημερώσει σχετικά το Κογκρέσο για την πιθανή συμφωνία.

Έδωσε χωριστά το πράσινο φως σε μια σύμβαση πώλησης 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τέσσερις νέες φρεγάτες και κατέθεσε κοινοποίηση στο Κογκρέσο και για αυτό.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με τη Γαλλία δηλαδή με τη Naval Group για τις φρεγάτες Fdi, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει με τα σχέδια της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα υλοποιηθούν με την Fincantieri.

Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», καταλήγουν οι ανακοινώσεις της Banca Akros.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider