Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι προβλέψεις της κεντρική τράπεζας για τον πληθωρισμό μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι προβλέψεις της κεντρική τράπεζας για τον πληθωρισμό μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω
Λόγω των προσπαθειών της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω λόγω των προσπαθειών της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Σε ένα περιβάλλον υπερβολικής εξοικονόμησης και παρατεταμένων διαταραχών του εφοδιασμού, η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να οδηγήσει στον πληθωρισμό να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι πιθανώς τους κινδύνους αποσταθεροποίησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στην Αμερικανική Οικονομική Ένωση το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει σε ένα τέτοιο σενάριο.

Τα σχόλια της κ. Σνάμπελ έρχονται μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 5% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ρεκόρ στην ιστορία του κοινού νομίσματος. Αυτό περιπλέκει την κεντρική θέση της ΕΚΤ, που θέλει την άνοδο των τιμών τους τελευταίους μήνες σύντομα να εξασθενεί, καθώς οι εντάσεις στον τομέα της προσφοράς θα χαλαρώσουν και το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί.

Οι πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν τον πληθωρισμό να αγγίζει το 3,2% φέτος, πριν επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2023 και το 2024. Ωστόσο, η Σνάμπελ είπε το Σάββατο ότι οι τεχνικές παραδοχές για το ενεργειακό στοιχείο σε αυτές τις προβλέψεις «περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα».

Μια ανάλυση «υποδεικνύει ότι αρκεί να παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2021 για να φτάσει ο πληθωρισμός βάση του Ενιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το 2024» τον στόχο τιμής 2% της ΕΚΤ, ανέφερε η Γερμανίδα οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Απρόσμενο νέο ρεκόρ πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, στο 5%

gazzetta
gazzetta reader insider insider