Ο Έλον Μασκ φεύγει από την Καλιφόρνια για να γλιτώσει 2 δισ. δολάρια σε φόρους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Έλον Μασκ φεύγει από την Καλιφόρνια για να γλιτώσει 2 δισ. δολάρια σε φόρους
Αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια περίπτωση περιπλάνησης ενός δισεκατομμυριούχου μοιάζει τώρα όλο και περισσότερο με οξυδερκή υπολογισμό των μεγάλων φορολογικών «βαρών» που αναμένονται να βρεθούν στον δρόμο του Μασκ.

«Πουλάω σχεδόν όλα τα φυσικά υπάρχοντα. Δεν θα κατέχω ούτε καν σπίτι».

Σύμφωνα με τα standards του Έλον Μασκ, το tweet του τον Μάιο του 2020 δεν ήταν και τόσο περίεργο. «Τα υπάρχοντα κάπως σε βαραίνουν», είπε σε ένα podcast λίγες μέρες αργότερα ενώ συνέχιζε να απαριθμεί επτά σπίτια στην Καλιφόρνια. Τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ότι είχε μετακομίσει στο Τέξας. Εν συνεχεία την ίδια πορεία ακολούθησε το φιλανθρωπικό του ίδρυμα και σύντομα θα το κάνει και η Tesla.

Αλλά αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια περίπτωση περιπλάνησης ενός δισεκατομμυριούχου, ή λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό στην πολιτεία της Καλιφόρνια, μοιάζει τώρα όλο και περισσότερο με οξυδερκή υπολογισμό των μεγάλων φορολογικών «βαρών» που αναμένονται να βρεθούν στον δρόμο του Μασκ.

Η πώληση των ακινήτων του στην Καλιφόρνια -συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς κτήματος στο Bay Area, μιας έπαυλης στο Bel Air και ενός ράντσου που κάποτε ανήκε στον Τζιν Ουάιλντερ- δίνει τη δυνατότητα στον συνιδρυτή της Tesla να δηλώσει ότι δεν είναι πλέον κάτοικος της πολιτείας με τους υψηλότερους φόρους εισοδήματος για τους πλούσιους σε ολόκληρη την χώρα. Τουλάχιστον πέντε από τις κατοικίες του πουλήθηκαν σε αγοραστές που δανείστηκαν χρήματα από κανέναν άλλον εκτός από τον ίδιο τον Μασκ, όπως δείχνουν τα αρχεία ιδιοκτησίας, επιτρέποντας έτσι το άνοιγμα του δρόμου για το κλείσιμο των συμφωνιών.

Οι συναλλαγές θα προσμετρηθούν στην σύνθετη αποτίμηση στον τόπο που ζει και πρέπει να φορολογηθεί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου- μια εξίσωση που είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα που πουλά μετοχές της Tesla αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα: Ο Μασκ χρειάζεται αρκετό χρόνο από την αναχώρησή του από την Καλιφόρνια για να αποφύγει τα προβλήματα με τις αρχές. Εντωμεταξύ, οι Δημοκρατικοί στην Ουάσιγκτον πιέζουν να αυξηθούν τα ομοσπονδιακά ποσοστά φορολόγησης στους υπερπλούσιους.

Μέχρι στιγμής, η μετακόμιση από την Καλιφόρνια μπορεί να έχει γλιτώσει τον Μασκ περισσότερα από μισό δισ. δολάρια σε φόρους που διαφορετικά θα όφειλε στο Golden State, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Μέχρι να πουλήσει ολόκληρο το μερίδιο του ύψους 10% στην Tesla, το οποίο προανήγγειλε στο Twitter, θα μπορούσε να γλυτώσει πάνω από 2 δισ. δολάρια από τον φορολογικό του λογαριασμό απλώς μετακομίζοντας.

Γιατί στο Τέξας;

Ο Μασκ αντιμετωπίζει ένα πολύ πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στο Τέξας: Η πολιτεία δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος ή φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε φυσικά πρόσωπα.

Ο Μασκ —ο οποίος έχει περιουσία 296 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg— έχει πετύχει χαμηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις λαμβάνοντας δάνεια με ενέχυρο τις μετοχές του στην Tesla αντί να τις πουλήσει.

Μια κατάθεση του Δεκεμβρίου 2020 δείχνει ότι διάφορες επενδυτικές τράπεζες του έχουν δανείσει 515 εκατ. δολάρια. Ο αριθμός των μετοχών που έχει ενεχυριάσει σημαίνει ότι δυνητικά έχει δανειστεί δισεκατομμύρια περισσότερα.

Πριν από τον Νοέμβριο, η τελευταία φορά που ο Μασκ πούλησε μετοχές ήταν το 2016.

«Πρόκειται για μια αρκετά έξυπνη τεχνική προγραμματισμού, επειδή μπορείτε να δανείζεστε για πάντα και, αν το κάνετε σωστά, μπορείτε να αποκομίζετε αξία που δεν φορολογείται», είπε ο Ντάρεν Σέιβερ, ανώτερος σύμβουλος στο Hanson Bridgett του Σαν Φρανσίσκο. «Υπάρχει επιβάρυνση με τόκο, αλλά είναι φθηνότερη από τον φορολογικό συντελεστή».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μασκ «ξεφορτώθηκε» μετοχές της Tesla σχεδόν 10 δισ. δολαρίων μετά από μια ασυνήθιστη δημοσκόπηση στο Twitter που ρωτούσε εάν έπρεπε να πουλήσει μέρος του μερίδιού του. Κανονικά θα πλήρωνε ποσοστό 23,8% που αναλογεί σε μακροπρόθεσμα κεφαλαιουχικά κέρδη. Αυτό δεν ισχύει για ολόκληρο το ποσό, αλλά μόνο για το κέρδος από τις μετοχές από τότε που τις απέκτησε.

Ορισμένες από τις μετοχές που πωλούνται είναι αποτέλεσμα της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης και δεν συνιστούν κεφαλαιουχικά κέρδη.

Αλλά έχει πουλήσει περίπου 5,4 εκατομμύρια μετοχές από αυτές που ήδη κατείχε. Δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής της Tesla έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.500% τα τελευταία δύο χρόνια - και πολύ, πολύ περισσότερο από την ίδρυση της εταιρείας το 2003 - αυτό σημαίνει ότι θα χρωστάει 23,8% σε σχεδόν ολόκληρη την τιμή πώλησης αυτών των μετοχών.

Αυτό θα ανέλθει σε τουλάχιστον 1,35 δισ. δολάρια με βάση τα 5,8 δισ. δολάρια μετοχών που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής. Εάν ο Μασκ πουλήσει ολόκληρο το 10% του μεριδίου του, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, ο συνολικός οφειλόμενος φόρος θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 4,35 δισ. δολάρια, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Tesla. Το σύνολο θα μπορούσε να είναι ελαφρώς χαμηλότερο εάν ο Μασκ πουλήσει μετοχές σε υψηλότερη βάση κόστους.

Η Καλιφόρνια κανονικά θα έβαζε ένα επιπλέον 13,3% στην φορολόγηση του. Αυτή θα ανερχόταν σε 2,4 δισ. δολάρια - αν ο Μασκ δεν είχε φύγει από την πολιτεία.

Είναι ένα «τυφλό σημείο στο φορολογικό σύστημα», είπε ο Κριστομπάλ Γιανγκ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Ο Μασκ «βασικά αποφεύγει τις φορολογικές του ευθύνες», είπε ο Γιανγκ. «Η Καλιφόρνια του παρείχε πρόσβαση στο ταλέντο που χρειαζόταν για να χτίσει την εταιρεία».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O Έλον Μασκ κάνει «σκόντο» για τη βίλα του στην Καλιφόρνια, στα 32 εκατ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider