Οικονομία | Ελλάδα
31-12-2021 | 14:17

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αγορά ενέργειας – Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για μέτρα

Newsroom
Μοιράσου το
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αγορά ενέργειας – Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για μέτρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αξιολόγηση της κατάστασης στην διεθνή αγορά ενέργειας και η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο του 2022. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επεξεργάζεται σειρά σεναρίων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους πρώτους μήνες του 2022, όπου οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το επόμενο έτος το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει από τον μηχανισμό αυτόματου υπολογισμού, στο οποίο έχουν ήδη αναφερθεί αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, ο μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη το ύψος της χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να προσδιορίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης ανά μήνα ή ανά δίμηνο, το οποίο θα αποδίδεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, όπως είναι γνωστό, η ελάφρυνση θα σταματήσει να εφαρμόζεται οριζόντια, όπως συνέβη το 2021, αλλά θα υπάρξουν κριτήρια για τον καθορισμό δικαιούχων, όπως προβλέπει και η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν. Μεταξύ των κριτηρίων που φαίνεται να προκρίνονται είναι το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τα τετραγωνικά της κατοικίας. Πάντως, σκοπός είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. 

Σημειώνεται πως στη σημερινή σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Κλειδώνουν» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022

Καινούρια «ένεση» από τα δικαιώματα ρύπων για την επιδότηση στο ρεύμα

MUST READ

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ στην τιμή χονδρικής το Δεκέμβριο