Οικονομία | Διεθνή
20-12-2021 | 10:11

Monte dei Paschi: Στόχος άντλησης 2,5 δισ. ευρώ για το νέο της στρατηγικό πλάνο

Newsroom
Μοιράσου το
Monte dei Paschi: Στόχος άντλησης 2,5 δισ. ευρώ για το νέο της στρατηγικό πλάνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Banca Monte dei Paschi di Siena πρόκειται να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου το επόμενο έτος ως μέρος ενός νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου μετά την αποτυχία των προσπαθειών της ιταλικής κυβέρνησης να πουλήσει την τράπεζα στην UniCredit.

Τα κεφάλαια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε I.T., για έξοδα αναδιάρθρωσης και για κάλυψη αποτελεσμάτων stress-test του 2020 και τρέχουσες απαιτήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανέφερε η MPS σε ανακοίνωση της, σύμφωνα με το Marketwatch.

Το νέο σχέδιο για το 2026 αντικαθιστά αντίστοιχο που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έγκριση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, ανέφερε η MPS.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η τράπεζα προβλέπει αναλογία κόστους-εσόδων κάτω από 60% έως το 2024 με περαιτέρω μειώσεις μετά από αυτό, και πλήρη αναλογία CET1 πάνω από 14% το 2024 και περίπου 17,5% το 2026, πριν από τα μερίσματα και οποιαδήποτε θετική επανεκτίμηση του DTA . Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε μια σταδιακή αναλογία CET1 σταθερά πάνω από 12%.

Η τράπεζα στοχεύει επίσης σε κέρδη προ φόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2024 και απόδοση υλικών ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% έως το 2026. Το σχέδιο εξαρτάται από το μομέντουμ στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, καθώς και από την εξοικονόμηση πόρων από ένα πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης από την εργασία. Εξοικονομήσεις περίπου 275 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2024, ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα, ανέφερε η MPS.

Η προβληματική τράπεζα διασώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το 2017 και έχει επιβληθεί προθεσμία από την ΕΕ για να την ιδιωτικοποιήσει εκ νέου. Οι αποκλειστικές συνομιλίες με τη UniCredit ξεκίνησαν αυτό το καλοκαίρι με στόχο μια συμφωνία εξαγοράς, αλλά κατέρρευσαν μέσα σε μερικούς μήνες.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.