Προϋπολογισμός 2022: Το ατού της ανάπτυξης και των φοροεσόδων, το στοίχημα των επενδύσεων & οι νέες ανάγκες για μέτρα στήριξης…

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2022: Το ατού της ανάπτυξης και των φοροεσόδων, το στοίχημα των επενδύσεων & οι νέες ανάγκες για μέτρα στήριξης…
Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή. Τα σενάρια για τα νέα μέτρα, τα δεδομένα και η διπλή απειλή της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Ο άγνωστος «Χ» των δημοσιονομικών κανόνων.

Η κυβέρνηση ξεκινά σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022, έχοντας ως μεγάλο πλεονέκτημα τις πολύ καλές επιδόσεις σε επίπεδο ανάπτυξης (με το στόχο για άνοδο ΑΕΠ κατά 6,9% φέτος να θεωρείται πλέον πολύ συγκρατημένος), φορολογικών εσόδων (που ξεπερνούν το στόχο του Νοεμβρίου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία), καθώς και άλλων δεικτών της πραγματικής οικονομίας που δείχνουν αντοχές και ανάκαμψη. Η πιο μεγάλη πρόκληση του επόμενου χρόνου είναι η επιτυχής υλοποίηση του μεγάλου πακέτου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να διατηρήσει την ορμή ανόδου του ΑΕΠ (4,5% αύξηση προβλέπει το Σχέδιο), αλλα και για να ανοίξει ο δρόμος για τους υπόλοιπους στόχους του 2022: την ομαλή έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα.

Το ζήτημα είναι πως η διπλή από την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά υποχωρεί, καλύπτοντας ουσιαστικά τον ορίζοντα των επόμενων μηνών. Ο νέος προϋπολογισμός οδεύει προς ψήφιση το Σάββατο βάση της σχετικής Συνταγματικής υποχρέωσης, αλλά η έκρηξη ακριβείας και οι ειδήσεις για ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» διεθνώς έχει προεξοφλήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης στο πεδίο της ενέργειας και την παράταση παρεμβάσεων που θα έληγαν στο τέλος του χρόνου για την κάλυψη των συνεπειών της πανδημίας.

Οι πρώτες κινήσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης δίνουν ένα πράσινο «φως» για (λελογισμένες) κινήσεις καθώς το Βερολίνο παρατείνει και το ίδιο για 6 μήνες μέτρα στήριξης χρησιμοποιώντας την ευελιξία που δίνουν οι Βρυξέλλες. Με τον ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ στις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του να βάζει στο «τραπέζι» και την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων (και του επίμαχου για το χρέος) αλλά με… «κόκκινες» γραμμές στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος (στο 3% του ΑΕΠ) και σε άλλα στοιχεία.

Στο ενεργειακό πεδίο η ενίσχυση και χρονική επέκταση της στήριξης δρομολογείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η έκπτωση τον Δεκέμβριο στο φυσικό αέριο να κινηθεί στα επίπεδα του 30%, έναντι του 15% που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες, ενώ ανάλογη έκπτωση σε υψηλότερα επίπεδα από το 15% εξετάζεται και για τους πρώτους μήνες του 2022.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης από την πανδημία, την πρώτη θέση έχουν οι παρατάσεις μέτρων που ισχύουν και για το 2022. Ήδη έχει ανακοινωθεί η παράταση της προθεσμίας για όσες εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν να πληρώσουν τοις μετρητοίς με έκπτωση 15% την Επιστρεπτέα και ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά πλέον μία οριζόντια παράταση της προθεσμίας για την έναρξη καταβολής του ποσού που είναι δάνειο σε 60 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις 36-72 δόσεις για τα «παγωμένα» κορονοχρέη, αλλά και για το μέτρο των Παγίων Δαπανών το οποίο έχει προαναγγελθεί πως θα συνεχισθεί με δεδομένο και πως έχει «υπόλοιπο» στο ποσό που είχε προβλεφθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bουλή: Ξεκινάει το απόγευμα στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider