Οικονομία | Ελλάδα
11-12-2021 | 08:51

Στο τραπέζι οι παρατάσεις για επιστρεπτέα, πάγιες δαπάνες και χρέη πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Στο τραπέζι οι παρατάσεις για επιστρεπτέα, πάγιες δαπάνες και χρέη πανδημίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μετά την παράταση ενός μήνα που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να παρατείνουν το χρόνο έναρξης αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, το πρόγραμμα επιδότησης  παγίων δαπανών ενώ υπάρχουν σκέψεις για παράταση και της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 – 72 δόσεις.

Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης που θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κόστος, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να δώσει χρονικές ανάσες στους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται: 

1. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η καθυστέρηση των «αποκαλυπτηρίων» των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχει «ανοίξει» το παράθυρο της παράτασης στην έναρξη αποπληρωμής των ενισχύσεων η οποία όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν συνδέεται  με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων ως τον Ιούνιο του 2022, που ανακοίνωσε η Κομισιόν. Η παράταση θεωρείται αναγκαία καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με τη ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών. Οι καθυστερήσεις αυτές, φέρνουν πιο κοντά την επέκταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου με έκπτωση 15% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021 αλλά και του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των ποσών των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022.

2. Πάγιες δαπάνες: Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων, κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ  με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως. Επειδή μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι δεν θα προλάβει να εξαργυρώσει ολόκληρο το ποσό της κρατικής επιταγής, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να παρατείνει τη δυνατότητα συμψηφισμών έως  το τέλος Μαρτίου 2022.

3. Χρέη πανδημίας. Με την αγορά να ζητάει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας και τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων να εξελίσσεται με βήμα σημειωτόν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Από τους περίπου 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις ρύθμισης έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα περίπου 26.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αρμόδιες πηγές, εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί  ο αριθμός των αιτήσεων και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ενδεχόμενο παράτασης περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρχές Ιανουαρίου του 2022 θα καταβληθεί η μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε 2.500 επιχειρήσεις της Αττικής