Αέριο: Αυξημένη έκπτωση και το 1ο τρίμηνο 2022 στα σκαριά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Αυξημένη έκπτωση και το 1ο τρίμηνο 2022 στα σκαριά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στα επίπεδα του 30% ενισχύεται τον Δεκέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές αερίου η «ασπίδα προστασίας» στις ανατιμήσεις. Εισοδηματικός «κόφτης» στην επιδότηση στο ρεύμα το 1ο τρίμηνο 2022.

«Παράθυρο» για ενισχυμένη από τα επίπεδα του 15% οριζόντια έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές και στο πρώτο τρίμηνο 2022, στα πρότυπα της αύξησης της έκπτωσης που θα εφαρμοσθεί τον Δεκέμβριο, αφήνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επεκταθεί και στους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους. Παράλληλα, πρόκειται να αυξηθεί για τον Δεκέμβριο, ώστε να αντισταθμισθεί η μεγαλύτερη επιβάρυνση που θα έχει η εκτίναξη των τιμών στους λογαριασμούς αυτό τον μήνα, λόγω των αυξημένων καταναλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει πως η έκπτωση τον Δεκέμβριο θα κινηθεί στα επίπεδα του 30%, έναντι του 15% που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους να εξασφαλίσει ενισχυμένη «ασπίδα προστασίας» των νοικοκυριών στις διεθνείς ανατιμήσεις του καυσίμου, προσφέροντας και πάλι έκπτωση σε υψηλότερα επίπεδα από το 15%.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της εταιρείας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει τελευταία, είναι σε ισχυρή θέση και μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση, και για το 1ο τρίμηνο του 2022.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Gazprom

Η ευχέρεια για την ενίσχυση της έκπτωσης προέρχεται από την πετυχημένη εμπορική πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της εταιρείας, δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας. Με αυτό τον τρόπο, έχει καταφέρει να ανακτήσει σημαντικό μέρος των μεριδίων που είχε απολέσει την τελευταία 2ετία, βελτιώνοντας κατακόρυφα τα οικονομικά της μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 15% αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές, με την παροχή ισόποσης απορρόφησης των ανατιμήσεων στους προμηθευτές λιανικής, ώστε αυτοί να την «περάσουν» στους πελάτες τους. Το μέτρο καλύπτει τις καταναλώσεις από τον Οκτώβριο, ενώ για την εκκίνηση εφαρμογής του εκκρεμεί το να έρθει σε επαφή με τις εταιρείες προμήθειας ο ορκωτός λογιστής στον οποίο έχει αναθέσει τη διαδικασία η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε να οριστικοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός.

Την ίδια στιγμή, επανεκκινούν αυτή την εβδομάδα οι επαφές της εταιρείας με την Gazprom, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη «φόρμουλα» τιμολόγησης του ρωσικού αερίου για το 2022 περνούν ξανά σε εμπορικό επίπεδο, μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Πέρα από τη συμμετοχή στη φόρμουλα τιμολόγησης του δείκτη πετρελαίου (oil indexed) και του δείκτη TTF (βάσει των τιμών των spot φορτίων στο hub της Ολλανδίας), με τις διαπραγματεύσεις αναζητείται η «χρυσή τομή» σε μία σειρά από επιμέρους όρους της προμήθειας ρωσικού καυσίμου, όπως η ρήτρα take or pay.

Η τιμή προμήθειας του ρωσικού αερίου θα καθορίσει όπως είναι φυσικό την εμπορική πολιτική της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2022, η οποία είναι με τη σειρά της αποτελεί βαρόμετρο για το ύψος των τιμών του καυσίμου για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, αλλά και για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, το ύψος της επιδότησης για το 1ο τρίμηνο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom.

Επιδότηση στο ρεύμα το 2022 με εισοδηματικά κριτήρια

Για την ελάφρυνση των λογαριασμών αερίου, όπως έχει γράψει το Insider.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσης στο προσωρινό «πάγωμα» των τελών διανομής δικτύου για το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος, τα οποία θα καταβληθούν σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Πάντως, οι διεθνείς τιμές του καυσίμου κινούνται σε αστρονομικά ύψη, με συνέπεια τα μέτρα να αναχαιτίζουν στην πράξη ένα πολύ μικρό ποσοστό των αυξήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η χρέωση μεγάλου προμηθευτή για τον Νοέμβριο άγγιξε τα 98,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 5,5 και πλέον φορές μεγαλύτερη από ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ήταν 17,8 ευρώ. Μάλιστα, έπειτα από μία αποκλιμάκωση στις αρχές Νοεμβρίου, οι τιμές έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα. Έτσι, το συμβόλαιο Ιανουαρίου στο hub της Ολλανδίας (TTF) «πετά» στα 105,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν η μεσοσταθμική τιμή των συμβολαίων Νοεμβρίου είχε «κλείσει» στα 81,4 ευρώ.

Η εκ νέου εκτίναξη του φυσικού αερίου έχει «βάλει φωτιά» στο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, με τις τιμές να διαμορφώνονται σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά, η τιμή στην εγχώρια Προημερήσια αγορά αγγίζει τα 254,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στη Γαλλία τα 300,69 ευρώ και την Ιταλία τα 294,75 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξουν αισθητά όλη τη χειμερινή περίοδο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας, η επιδότηση στο ρεύμα θα επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό των δικαιούχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider