Η Όμικρον φέρνει κακά νέα για τη στερλίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Όμικρον φέρνει κακά νέα για τη στερλίνα
Προβλήματα εμφανίζονται στην βρετανική λίρα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τους περιορισμούς για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού για ακόμα μια φορά.

Το βρετανικό νόμισμα οδεύει προς την πρώτη ετήσια απώλειά της από το 2018, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμβουλεύει τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι για να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Το μέτρο τροφοδοτεί τους φόβους απέναντι στην εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας και αναγκάζει τους επενδυτές να περιορίσουν τα στοιχήματα για μια αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, κίνηση που μόλις πριν από εβδομάδες έμοιαζε με τελειωμένη συμφωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Mizuho Bank Ltd., η MUFG και η Canadian Imperial Bank of Commerce βλέπουν βαθύτερη πτώση της στερλίνας, προς 1,30 δολάρια ή και περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το κλίμα στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης είναι κοντά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Πηγή: Bloomberg

Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους σε άλλες μεγάλες αγορές συναλλάγματος, οι έμποροι βρετανικής λίρας πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πολύ πιο αυστηρά lockdown, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει ισορροπητική. Και στις ΗΠΑ, οι επιθετικές προσδοκίες για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) συνεχίζουν να αυξάνονται, ανεβάζοντας την τιμή του δολαρίου.

«Μέχρι πρόσφατα είχαμε μια άνοδο τον Δεκέμβριο και ένα σενάριο μηδενικού lockdown όπως είχε προβλεφθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Νηλ Τζόουνς επικεφαλής πωλήσεων συναλλάγματος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Mizuho, ο οποίος αναμένει η βρετανική στερλίνα να πέσει στα 1,295 δολάρια, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 13 μηνών. «Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε απότομη στροφή 180 μοιρών στην ισοτιμία και τις σχετικές συναλλαγές που επηρεάζονται από τον covid, όσον αφορά τη στερλίνα».

Τα νεύρα όλων τεντώνουν. Το κόστος της αντιστάθμισης των διακυμάνσεων της στερλίνας που συνεπάγεται η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερους από εννέα μήνες, με τους εμπόρους της χρηματαγοράς να στοιχηματίζουν ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν θα γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο.

«Τα προσεκτικά σχόλια από τους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας και οι περαιτέρω περιορισμοί για τον κορονοϊό σημαίνουν ότι είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον», δήλωσε ο Λη Χάρντμαν, στρατηγικός αναλυτής της MUFG που αναμένει τη στερλίνα να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν επικράτησε ο φόβος ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. «Αντίθετα, αναμένουμε από τη FED να επιταχύνει τα σχέδια σύσφιξης την επόμενη εβδομάδα».

Το κλίμα για τη στερλίνα τους επόμενους 12 μήνες είναι στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές αποζημιώνουν τους στόχους τους για τη στερλίνα, αν και μπορεί να συνεχίζουν να παίζουν κυνηγητό με τις εξελίξεις. Μείωσαν τις προβλέψεις τους κατά σχεδόν 4% στα 1,35 δολάρια για το τέλος Μαρτίου, σε σύγκριση με 1,40 δολάρια πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.

Για τη Citigroup Inc., η στερλίνα είναι το λιγότερο προτιμώμενο νόμισμα του Ομίλου των 10 έναντι του δολαρίου με εύλογη αξία 1,29 δολάρια, περισσότερο από 2% χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τον Global Head of Foreign Exchange Analysis, Εμπραχίμ Ραχμπάρι.

Δεν είναι όλοι βέβαια, τόσο επιθετικοί. Ενώ η Barclays αναμένει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Φεβρουάριο, το πέρας της συνεδρίασης της Πέμπτης δεν πρόκειται να προκαλέσει «μεγάλη απογοήτευση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Ίμεαρ Ντάλι, αναλυτής της εταιρείας.

«Πιστεύουμε ότι η στερλίνα θα ωφεληθεί από τον πληθωρισμό που κορυφώνεται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε. «Και η ανάπτυξη ήταν στην πραγματικότητα σχετικά ανθεκτική στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Χάος στη Ντάουνινγκ Στρητ

Παρόλα αυτά, μια περαιτέρω επανεξέταση θα πρέπει να αναμένεται σχετικά με την ικανότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να ελέγξει τη στερλίνα το επόμενο έτος. Και οι επενδυτές αρχίζουν να σημειώνουν την πολιτική αναταραχή που ζημείωσε τον πρωθυπουργό, αφού το προσωπικό του κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες του lockdown σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι πέρυσι.

Το κόστος αντιστάθμισης αναταράξεων σε λίρες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Η αγορά έχει ενσωματώσει το κόστος για πάρα πολλές αυξήσεις επιτοκίων το 2022, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζει η οικονομία με τη μορφή της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και της αύξησης του φόρου εθνικής ασφάλισης», δήλωσε η Τζέην Φόλι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank. «Το χάος στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν είναι θετικός παράγοντας για τη στερλίνα και θα μπορούσε να αυξήσει την απροθυμία των επενδυτών να επενδύσουν στη Βρετανία μετά το Brexit».

Την επόμενη εβδομάδα

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η FED λαμβάνουν όλες τις τελικές αποφάσεις πολιτικής τους για το ερχόμενο έτος
  • Οι δείκτες των αγορών και ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ είναι το επίκεντρο του ευρωπαϊκού ημερολογίου δεδομένων
  • Οι δημοπρασίες ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων επιβραδύνονται καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, με την Ιταλία και την Αυστρία να πουλούν χρέος 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει τις τελικές της πράξεις αγοράς ομολόγων την Τετάρτη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider